Julkalender 2011 - Lucka 4: Tre speltips till julen

Blogg - Gustav Granlund - sön 4 december 2011, kl 15.01

Jul innebär många saker för många olika människor. Vissa firar det av religiösa skäl, andra ser det som en god tradition. Jag själv ser det som en tid då jag kan spela spel utan att skämmas för att jag kastar bort tid, samt att jag kan göra detta samtidigt som jag käkar hemlagad mat hemma hos päronen. En hädelse kan tyckas, men jag ser ändå till att ge de spelen jag väljer en form av känsla som ändå kan kopplas till julen. Därmed introducerar jag er för de tre spelen jag ska se till att spela i jul när jag är på resande fot med min laptop. Därav anledningen till varför inte The Elder Scrolls V: Skyrim finns med, för då kokar processorn i gamla Bettan över.

Chime

Det här är ett av de spelen som brukar lyfta ögonbryn när jag säger hur härligt det är, men oavsett om det kan ses som en produkt av diverse musikspelstrender är det ändå ett av de mysigaste spelen just nu. Det är billigt, snyggt och hjälper också välgörande ändamål som Rädda Barnen och Starlight Children’s Foundation. Är inte det juligt, så säg. Spelet innehåller dessutom en hel del bra musik som passar väl ihop med det pusselupplägg som Chime strävar efter. Artister som Moby och Paul Glass finns representerande och samtliga har ett lugnande sound som passar väl bra ihop med en färgglada estetiken. Genom att sätta ihop klossar i olika former bildas kuber som ger poäng, och lyckas man hålla dem lysande under en tid byggs kombinationspoäng upp. Simpelt och utmanande, men också visuellt stimulerande. Värmer sinnet när glöggen värmer magen.

Heroes of Might & Magic 3

För de som känner mig är Heroes 3 ett väldigt givet val. Det här är ett spel som jag traditionsenligt spelat mängder med timmar under tiden mellan Kalle Anka och Karl-Bertil. Jag är inte mycket för att vara nostalgisk och säga att det var bättre förr, men det här spelet känns som en kärleksförklaring till strategigenren, och spel i övrigt. Som en av många hjältar gäller det för spelaren att samla resurser och bygga trupper på en världskarta, allt uppdelat i omgångar mellan de deltagande spelarna. Strider förekommer också och ger precis som i shack rätt belöningar för den som spelar väl och använder sina trupper på ett korrekt sätt. Att Heroes 3 dessutom har ett Hot Seat-läge som gör att flera kan turas om att spela på samma dator gör att det är ett fantastiskt spel att avnjuta framåt småtimmarna. Även om det inte direkt har någon tematisk koppling till julen så är det ändå ett av mina favoritspel som jag ser till att spela varje år vid den här tiden.

VVVVVV

Det märkliga spelet med det märkliga namnet. Jag är inte alltid den som faller för retro-estetiken, men i fallet VVVVVV bygger det tillsammans med musiken och spelets utmanande gameplay upp en helhet som känns både unik och familjär. Även om spelet i grund och botten är ett plattformsspel där man manipulerar gravitation för att nå sitt mål, är det lika mycket ett pusselspel på samma sätt som Super Meat Boy. Det finns oftast ett ultimat rätt sätt att lösa varje utmaning och det gäller att klura ut hur dessa kan tacklas på bästa sätt. Tack vare ett väldigt förlåtande Checkpoint-system hålls flytet i spelet uppe och det uppmuntrar till experimenterande med de verktyg spelet ger oss. Även om jag inte har klarat hela VVVVVV är jag redan övertygad om dess kvalitéer, och det kommer att fylla ett stort hål under juletid.

Det bästa med de här tre spelen? De är väldigt billiga och går att spela på de flesta maskiner där ute, allt från en megadeffad speldator till en fotogendriven väggklocka.

Ni no Kuni blir nog det spelet jag kommer lägga ner mest tid på i år. 01/21/2013 - 11:11
Starfighter Johanssons bild

Woah, bra tips! Jag ska också snart bege mig ut på resande fot med min gamla laptop, men den kan inte ens spela upp musik utan att lagga så jag vet inte jag hur det här kommer gå.. :D

Und3rtak3rs bild

bra val, men jag hade så gärna velat se homm 4 där :D, det är mysfaktor max

Gustav Granlunds bild

Und3rtak3r skrev:
bra val, men jag hade så gärna velat se homm 4 där :D, det är mysfaktor max

Trean ligger mig varmare om hjärtat, och jag har nog inte spelat tillräckligt mycket av fyran för att rekommendera det mer än Heroes 3. :)

OhNoSpywares bild

Chime! Fattar inte att det finns folk som höjer på ögonbrynen bla bla... det är ju ett av de bästa småspelen som finns! :love:
Brukar köra ett par banor innan jag ska sova för att det är så avslappnande. Superbra tips :)

HoMM 3 <3 Jag och lillebror brukade spela detta på loven, och speciellt på julloven när vi varit ute och lallat runt i snön halva dagen. Att komma in, få varsitt glas glögg, ett par pepparkakor och TILLÅTELSE att spendera resten av dagen vid datorn och HoMM 3... woah ;D
Jag gillar även fyran (som av någon anledning ses som en stor tumör på HoMM-serien av många fans) och det lilla jag spelat av femman är också riktigt bra... men inget kommer i närheten av (minnena av) HoMM 3 där på vinterkvällarna.

VVVVVV har jag inte hunnit spela så där kan jag inte säga nåt alls :D Men det verkar... speciellt.

Fin lucka!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.