Rädslans Politik och den Naiva Demokratin

Blogg - Johan Eklund - mån 20 september 2010, kl 13.10

Ibland är minnet kort.

Under kalla kriget, för er som är för unga att ha upplevt det på riktigt, var det stora hotet här i väst "kommunisterna". Kommunister och kärnvapen var precis vad vi alla skulle akta oss för, och det hängde över oss som ett ångestladdat moln. Idag, med Sovjetunionen borta ur bilden, heter det nya hotet inte "kommunister" utan "terrorister". Men det är ett hot som uppstått nu på 2000-talet, för under 90-talet saknade vi faktiskt en riktig hotbild. Men av någon anledning så verkar det alltid dyka upp något nytt form av yttre globalt hot som ursäktar både det ena och det andra ur politisk synvinkel, oavsett om det är en invasion av Vietnam eller Irak.

Det här är förstås ingen slump, för det är rädslans politik. För er som är obekant med fenomenet och dess mekanismer föreslår jag att ni läser Alan Moores seriealbum The Watchmen (eller ser filmen för den delen) då det tydligt diskuterar just denna form av globaliseringspolitik. Rädslans politik är ett maktinstrument som i den moderna världen ersatt gamla traditionella rädslor, nu när ingen längre skräms av hot om att brinna i helvetets lågor. Ett maktinstrument designat ev en politisk arkitekt vi nog alla känner till, nämligen Adolf Hitler.

Han kom till makten med sitt nationalsocialistiska parti 1933 genom att utnyttja just folks rädslor, presentera enkla lösningar, peka ut tydliga, om än imaginära, hotbilder och på så sätt få stöd för sin politik. En politik som krossade en av västvärldens främsta dåtida demokratier, Weimarrepubliken, och ersatte den med en diktatur.

Då liksom nu präglades världen av en stor oro i världen och av att genomgå en ekonomisk kris. Missnöjet var enormt och behovet av snabba enkla lösningar lika stort. Nationalsocialisterna började inte som något stort parti, men toleransen mot och sympatin med deras extrema politik ökade ju mer frustrerade det tyska folket blev. Priset de betalade för att falla för rädslans politik och släppa in ett antidemokratiskt parti blev också avskaffandet av just sagda demokrati. Det finns en viktig historisk läxa att lära här.

Vi får nämligen aldrig bli så rädda och osäkra att vi tappar omdömet om vad som faktiskt är det viktiga i sammanhanget, bevarandet av demokratin och det fria, toleranta samhället där alla har en plats. Ger vi plats åt antidemokratiska rörelser inom det politiska rummet underminerar vi demokratins grundprinciper. Ger vi de makt skapar vi en självdestruktiv demokrati och farlig politik där vi, folket i Sverige, står som förlorare i förlängningen. Extremfallet Weimarrepubliken vs Nazisterna visar implikationerna på vad som kan hända när de antidemokratiska krafterna i samhället får mandat. Det är en naiv demokrati som släpper in antidemokratiska krafter till makten.

Nu har vi som det ser ut idag ett främlingsfientligt parti i riksdagen, ett parti som inte kommer att tveka att utnyttja sin roll som vågmästare och därför motarbeta just den demokrati och den politiska balans svenska folkets röster egentligen representerar. Det gynnas ingen på. Dessutom finns risken att vi med Sverigedemokraterna på sikt får ökad tolerans mot främlingsfientliga åsikter, precis som i Danmark eller Österrike. Vi har i en kommun i Sverige i det här valet även fått in ett uttalat nynazistiskt parti i kommunfullmäktige, vilket är första gången sedan andra världskriget. Det understryker de extremhöger-vindar som blåser igenom Europa nu, precis som det gjorde på 1920-talet.

Vi måste vara vaksamma på vad som händer i samhället nu. Vi kan inte vara toleranta mot de intoleranta, för då motarbetar vi oss själva. Intolerans förtjänar bara intolerans, inget annat, och det borde vara en självklarhet. Såvida man inte förespråkar just den naiva självdestruktiva demokratin och väljer att falla offer för rädslans politik och de röster som försöker tysta oss.

En sann demokrati axlar ansvaret om att just bevara den demokratiska principen. I den sanna demokratin finns ingen plats för antidemokrati, rasism eller intolerans. I den sanna demokratin är vi alla fria att själva välja hur vårat privata liv ska se ut, vilka våra vänner ska vara och ingen ska någonsin få tvinga på oss normer som säger det motsatta. Och vi ska aldrig, ALDRIG behöva dömas utifrån kön, ras, nationalitet eller sexualitet.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04
Snuffsiss bild

Det är väl sådant här som händer när inget annat parti vågar ta upp massinvandringen i deras politik.
SD är galna, det stämmer. Men ingen annan vågar ju säga att ta det lugnt med invandringen, Sverige kan inte ens erbjuda tillräckligt med Jobb eller bostäder åt oss som redan är här, idag och nu (även invandrare) och vill fortfarande ta in flyktingar i tiotusentals mängder om året...

Ja, som man bäddar får man ligga antar jag?

Snuffsiss bild

Och ja, måste lägga till att jag förmodligen kommer bli kallad rasist nu för att jag vågar inse att massinvandringen är ett problem som den är idag. :tired:

Ollebros bild

vilken massinvandring? vi är fjuttiga 10 miljoner personer i detta landet. vi har plats för 10 till.

Gustav Granlunds bild

Snuffsis skrev:
Och ja, måste lägga till att jag förmodligen kommer bli kallad rasist nu för att jag vågar inse att massinvandringen är ett problem som den är idag.

Nä, men möjligen att du inte ser det från alla perspektiv. :)

Snuffsis skrev:
Det är väl sådant här som händer när inget annat parti vågar ta upp massinvandringen i deras politik.

SD tar väl inte upp hur de ska lösa problemet heller. Vad jag minns har de inte lagt fram ett enda förslag på hur problemet ska lösas. De försvarar sig alltid med att de inte har något problem med invandrare, medan de i nästa stund tydligt uttalar sig om hur mycket de ogillar muslimer (eller alla som kommer från länder som skiljer sig från Sverige i för stor grad). Nog för att det är strul med invandringpolitiken, det går inte att ignorera, men då SD inte har någon vettig lösning som också inkluderar den för Sverige nödvändiga invandringen, har de lika mycket att tillföra politiken som Hacke Hackspett. Kort sagt: SD är inte lösningen på problemet.

Johan Eklunds bild

Nej, det tycker jag inte. Det är lite det som är problemet och också en konsekvens av rädsla. Sen andra världskriget har vi indirekt burit på någon form av kollektiv skam som gjort det politiskt inkorrekt att på något sätt förespråka en kritisk hållning till integriteringspoltiken i Sverige. Och just den tystnaden är vad som öppnat upp rum åt de främlingsfientliga partierna som är de enda som vågar ta upp frågan, vilket ger de oproporterligt stor uppmärksamhet. De andra partierna hade kunnat förhindra det här genom att diskutera problemen istället för att förtiga dem.

Dock ser jag själv inget problem med själva invandringen i sig. Det handlar snarare om hur vi ska utnyttja den resurs invandringen faktiskt är.

Snuffsiss bild

Gustav Granlund skrev:
Kort sagt: SD är inte lösningen på problemet.

Precis, och det var det jag var ute efter litegranna, folket röstar väl SD för att få de andra partierna att inse att de måste få fram en lösning och att vi inte är nöjde med deras jävla trams de håller på med, De är helt enkelt för rädda (som typiskt svenskar) för vad de vågar säga, oftast så fort någon börjar prata om invandringen som ett problem så blir man direkt stämplad som rasist.
Gustav Granlund skrev:
Nä, men möjligen att du inte ser det från alla perspektiv.

Va, vad menar du nu? Kring massinvandringen eller?
Ollebro skrev:
vilken massinvandring? vi är fjuttiga 10 miljoner personer i detta landet. vi har plats för 10 till.

Sett till yta, ja, vi har plats för upp mot 100 miljoner om inte mer, Sverige är ett av europas största länder sett till gränserna, men vi har inte tillräckligt med JOBB eller BOSTÄDER för de 9 miljoner vi har just nu, och ändå så ser inget parti att det är ett problem med att dra in mer folk som ökar arbetslösheten och att det bor typ 10 personer i en lägenhet för 3-4?
Sen tar Sverige in årligen nästan 40 000 invandrare, det byggs långt ifrån så många bostäder om året här i Sverige.

Johan Eklund skrev:
Dock ser jag själv inget problem med själva invandringen i sig. Det handlar snarare om hur vi ska utnyttja den resurs invandringen faktiskt är.

Ja, det är ju en lösning, men det görs ju knappt det. De slänger ju bara in flyktingarna i de benämnda områdena här i Sverige (Södertälje, Malmö osv) utan några som helst planer på att göra med de. Dock tycker jag inte att vi ska ta in så många vi gör nu. Det är alldeles för många, bostäder och arbeten hinner inte skapas i takt med befolkningen, och det betyder att i längden så kommer arbetslösheten bara att öka, och folk måste flytta ifrån Sverige för att få jobb.

Move the Bongoss bild

@Snuffsis:

Inte medvetet rasist nej, men beakta följande:

Deras politik utgår från den falska dikotomin att vi antingen kan ha välfärd eller ta emot invandrare - Problemet har i själva verket inte har att göra med andra kulturer utan snarare en bristande integrationspolitik.

Ju fler svenskar (nya som gamla) desto bättre för Sverige. Överpopulation är knappast ett problem för oss.

Att skylla våra problem på massinvandring är att göra just som Johan Eklund skriver (om Hitler)
"Han kom till makten /../ genom att utnyttja just folks rädslor, presentera enkla lösningar, peka ut tydliga, om än imaginära, hotbilder och på så sätt få stöd för sin politik."

Johan Eklunds bild

Move the Bongos skrev:
Att skylla våra problem på massinvandring är att göra just som Johan Eklund skriver (om Hitler)
"Han kom till makten /../ genom att utnyttja just folks rädslor, presentera enkla lösningar, peka ut tydliga, om än imaginära, hotbilder och på så sätt få stöd för sin politik."

Exakt.

Ollebros bild

Snuffsis skrev:
Sett till yta, ja, vi har plats för upp mot 100 miljoner om inte mer, Sverige är ett av europas största länder sett till gränserna, men vi har inte tillräckligt med JOBB eller BOSTÄDER för de 9 miljoner vi har just nu, och ändå så ser inget parti att det är ett problem med att dra in mer folk som ökar arbetslösheten och att det bor typ 10 personer i en lägenhet för 3-4?

nu röstar ju nästan halva sverige för blå regering där det är tänkt att företag skall få sverige att bli bättre. så varför bygger då inte företagen hus åt folk att bo i? om det är ont om platser att bo på borde väll folk vara beredda att betala för bostäder och de borde väll generera både jobb och hem?

Snuffsis skrev:
Precis, och det var det jag var ute efter litegranna, folket röstar väl SD för att få de andra partierna att inse att de måste få fram en lösning och att vi inte är nöjde med deras jävla trams de håller på med, De är helt enkelt för rädda (som typiskt svenskar) för vad de vågar säga, oftast så fort någon börjar prata om invandringen som ett problem så blir man direkt stämplad som rasist.

nu är det nog faktiskt så att en majoritet av SDs väljare helt enkelt är rasister.

Gustav Granlunds bild

Snuffsis skrev:
Precis, och det var det jag var ute efter litegranna, folket röstar väl SD för att få de andra partierna att inse att de måste få fram en lösning

Förmodligen, men de antagligen lite småkorkade också om de tror att det är en bra lösning.

Snuffsiss bild

Ollebro skrev:
nu är det nog faktiskt så att en majoritet av SDs väljare helt enkelt är rasister.

Har svårt att tro att SÅ många är rasister här i Sverige.
Gustav Granlund skrev:
Förmodligen, men de antagligen lite småkorkade också om de tror att det är en bra lösning.

Tja, det är en sorts protest iaf.

Ollebro skrev:
nu röstar ju nästan halva sverige för blå regering där det är tänkt att företag skall få sverige att bli bättre. så varför bygger då inte företagen hus åt folk att bo i? om det är ont om platser att bo på borde väll folk vara beredda att betala för bostäder och de borde väll generera både jobb och hem?

Ja, och det är ju företag som bygger bostäder, Täljebostäder (här i Södertälje dårå) HSB, Lundbergs, och massa andra företag. Men det hjälper ju inte tydligen. Sverige är fortfarande för litet för att kunna byggas ut tillräckligt snabbt.

Ollebros bild

Snuffsis skrev:

Ja, och det är ju företag som bygger bostäder, Täljebostäder (här i Södertälje dårå) HSB, Lundbergs, och massa andra företag. Men det hjälper ju inte tydligen. Sverige är fortfarande för litet för att kunna byggas ut tillräckligt snabbt.

problemet är nog att vi har blå regering, dags för ett nytt miljonprogram tycker jag.
Snuffsis skrev:
Har svårt att tro att SÅ många är rasister här i Sverige.

jag har verkligen inte svårt att tro att 99% av SDs röster är från rasister/smygrasister

och bättre blir det

http://svt.se/2.128339/1.2154834/skyhoga_sd-siffror_i_vissa_skolor

Gustav Granlunds bild

Snuffsis skrev:
Tja, det är en sorts protest iaf.

Visserligen, men jag kan inte hålla med om att det är ett bra sätt att protestera.

Ollebro skrev:
nu är det nog faktiskt så att en majoritet av SDs väljare helt enkelt är rasister.

Jag känner att vi måste sluta använda det uttrycket, annars kommer det förlora sin kraft. Fördomsfulla, främlingsfientliga eller bara idioter är bättre ordval. :)

Snuffsiss bild

Haha, bra rektor där.
"-Det är ett oerhört nedslående resultat, vi accepterar inte detta. Vi kommer att göra en djupanalys, säger Stefan Hagström, gymnasiechef på Bäckadalsskolan."
Ja, för nu får man tydligen inte rösta som man vill, oavsett hur dumt det är?

Ollebro skrev:
problemet är nog att vi har blå regering, dags för ett nytt miljonprogram tycker jag.

Miljard snarare isåfall. :p
Gustav Granlund skrev:
Visserligen, men jag kan inte hålla med om att det är ett bra sätt att protestera.

Inte jag heller, men sen när har politiken inte varit som ett barnbråk bland vuxna? :tired:

Alexanders bild

Pushat. :hat:

Johan Eklunds bild

Tackar :beer:

Kletets bild

Jag kan inte uttrycka mig med alla dessa förnäma ord som ni andra, utan jag kan istället bara instämma till fullo om vad Johan, Gustav och Samson skriver.

Jag kände mig ärligt talat väldigt illa till mods när jag såg Sverigedemokraternas anhängare fira på tv igår.

Snuffsiss bild

Haha, fick syn på denna bild när jag surfade de andra forumen jag sitter på, tycker den passar bra in här.

prismas bild

Bra text! Konstigt att människan aldrig kan lära sig av sina misstag medans andra djurarter har väldigt lätt för det.

Rymdyoghurts bild

Mycket bra skrivet Johan, som vanligt. Väl värt en push.

Arseniks bild

Mycket mycket bra skrivet.

Jag undrar lite vad det innebär "att inga andra vågar ta upp frågan". Det är ju ren bullshit. Inga andra vill sluta ta in invandrare, det är den springande punkten. Med SD-logik så skulle lösa missbruksproblemen genom att avliva alla missbrukare.

Vi må ha misslyckats lite med integrationspolitiken i det här landet (och resten av Europa) men en misslyckad integrationspolitik är fortfarande bättre än att folk skickas tillbaka till sina hemländer vid gränsen och på så sätt blir dödade.

Självklart måste man diskutera integrationspolitik, men det gör ju inte SD. Inte alls faktiskt. De vågar nog inte.

Snuffsiss bild

Jag säger ju inte att de ska skickas hem bara för det, det är hemskt. De som är här får stanna kvar givetvis, det är logiskt.

SD tar ju inte upp frågan i sig och försöker göra lösningar, men det krävs ju inte, Svenska folket kräver tydligen bara att någon säger "Invandringen är ett problem, och vi ska lösa det" och så blir alla glada och röstar på de, typ. Och det var det jag menade att de vågar ta upp det, fast de inte riktigt gör det. Inget annat parti har ju vågat säga något kring detta, iaf vad jag läst och hört, elelr inte läst och hört snarare, på nätet och i tidningar.

Johan Eklunds bild

Rymdyoghurt skrev:
Mycket bra skrivet Johan, som vanligt. Väl värt en push.

Arsenik skrev:
Mycket mycket bra skrivet.

Tack :)

in solvent sees bild

Fånig hestjakt på SD idag. Vi har överlevt partier med såväl främlingsfientliga åsikter (ND) som nazi-sympatisk historia (S) utan att ta någon nämvärd skada av det. Dessutom känns hela grejen med att måla ut SD som nynazister och dylikt hyffsat överdriven när det knappast är det som partiet representerar idag och det slutar bara med att vara pinsamt. Inte minst då man läser om alla demonstrationer mot SD (vi visar att vi inte accepterar rasister!!!!) och ser den löjliga "förföljelsen" av SD i media.

Dessutom bör inte demokratin försvaras. Demokrati är ett pinsamt ineffektivt system som vi bevisar inte minst genom att låta vilken idiot som helst rösta, oavsett hur insatt eller icke-insatt personen är i politik, ekonomi eller hur man bäst sköter att land med svåäl in- som utrikes-politik på lång sikt.

Jag röstade inte. Jag är inte insatt i de olika politiska partierna och jag har ingen djupgående vetskap om hur man sköter ett land.

Ironiskt också att alla pratar sig varma om att vi skall vara toleranta och att alla har lika värde då man å andra sidan gör allt för att smutskasta och sabotera för oliktänkande partier som till exempel SD.

in solvent sees bild

Och den där smileyn vettefan hur den hamnade där. Det bara blev så, så jag har inga som helst ironiska baktankar med det... :bigsmile:

Johan Eklunds bild

Ja den där smileyn är nån skum bugg vi har. Ska se över den.

Själv ser jag SD som ordentligt mycket farligare än ND just för att ND var ett tillfälligt idiotisk påfund. Vilket deras direkta sönderfall också bevisade. SD har under lång tid byggt upp en grund att stå på så de lär vi inte bli av med i första taget, och det är däri faran ligger - att vår tolerans mot deras främlingsfientlighet ökar - att vårt motstånd trubbas av.

Dina åsikter om demokrati tänker jag inte kommentera.

Arseniks bild

Snuffsis skrev:
Inget annat parti har ju vågat säga något kring detta, iaf vad jag läst och hört, elelr inte läst och hört snarare, på nätet och i tidningar.

Både alliansen och oppositionen har väl visst pratat integrationspolitik under den här valrörelsen, och båda sidorna har presenterat förslag. Det enda SD "vågar" säga är att de vill minska invandringen. Om man tror att det är den enda lösningen på de problem som finns så kanske SD är enda alternativet. Jag tror det finns massor av andra sätt att lösa det på, bl a genom att ge fan i att tänka i termer av "vi och dom". Redan när man har uttalat det så har man ju snarare skapat integrationsproblem.

in solvent sees bild

Johan Eklund skrev:
Ja den där smileyn är nån skum bugg vi har. Ska se över den.

Istället för smileyn skulle det stå S (Socialdemokraterna) där. Verkar som att ( + S=(S med andra ord. :p

Men visst, ND försvann snabbt, men i mina ögon är det inte hela världen om SD får stanna kvar. Jag är inte för deras politik på något sätt, men jag är inte heller i den sitsen att jag vill motarbeta dem. De är ett parti precis som alla andra, och i precis som många andra fall har de en såikt som jag inte delar.

Snuffsiss bild

Arsenik skrev:
Både alliansen och oppositionen har väl visst pratat integrationspolitik under den här valrörelsen, och båda sidorna har presenterat förslag.

Okej, det har isåfall undgått mig.
Arsenik skrev:
"vi och dom"

Ja, det tror jag nog, till exempel den extrema segregeringen vi ser idag i t.ex. rinkeby är inte bra, flytta invandrare överallt i Sverige och blanda de överallt bland "Svenskar" så att säga, inte bara hos andra flyktingar. Hur ofta ser man liksom invandrare bli placerade uppe i norrland, om man säger så?

Sofia Hårds bild
Sofia Hårds bild

Snuffsis skrev:
Hur ofta ser man liksom invandrare bli placerade uppe i norrland, om man säger så?

Som norrlänning skulle jag nog vilja påstå att det sker väldigt ofta. Vi har flyktingförläggningar och integration även här uppe.

Snuffsiss bild

Sofia Hård skrev:
Som norrlänning skulle jag nog vilja påstå att det sker väldigt ofta. Vi har flyktingförläggningar och integration även här uppe.

Ja, visst händer det att de placerar folk där, men om man ska jämföra med hur många som placeras i Södertälje, eller Rinkeby och andra redan täta förorter så är det inte lika många. De borde jämna ut det mera på ett bättre sätt.

Johan Eklunds bild

Snuffsis skrev:
Ja, visst händer det att de placerar folk där,

Händer? Regelbundet. Däremot är väl mängden i proportionellt storleksförhållande till städernas invånarantal. Klart som korvspad att det är fler i Sthlm, Gbg och Malmö. Men en stad som Umeå med 114 000 invånare totalt har väldigt mycket invandrare redan kan jag berätta.

HerrOlssons bild

SD har ju missat en grej ganska hårt.
Mer invandring = Mer brudar

EXOTISKA BRUDAR FTW! :bigsmile:

Snuffsiss bild

Johan Eklund skrev:
Men en stad som Umeå med 114 000 invånare totalt har väldigt mycket invandrare redan kan jag berätta.

I Södertälje som har 85000 ungefär inom kommunen så är 30-35000 invandrare, nästan 50% m.a.o., är det så mycket i Umeå?
Rinkeby har 61% invandrare, Kista har 60% och Tensta har 85%
Umeå hade knappt 10% 2007, då var det 11632 av 114000 som hade utländsk bakgrund.
Så, som sagt, om man jämför Norrland med hur det är här nere runt Stockholmstrakterna så är det ingenting i princip. Visserligen så är det väl förmodligen för att det finns mer jobb i storstäderna. Men det är ändå jävligt illa att de är placerade så tätt ihop.

Johan Eklunds bild

Väl talat. Många verkar inte första att utöva demokrati handlar också om rätten att få protestera mot sådant som man finner upprörande eller stötande. Har SD demokratisk rätt att hävda att de vill bli av med invandringen, ja då har vi en demokratisk rätt att hävda att vi vill bli av med SD. Svårare än så är det inte. Jag vet inte hur svårt det ska vara att förstå, man kan inte vara tolerant mot de intoleranta och samtidigt behålla sin egen integritet och värdighet. Som jag redan sagt på tusen olika sätt.

Man önskar att fler kunde se de riktiga bakomliggande orsakerna till de frågor SD utnyttjar för sin populistiska politik. Tyvärr gömmer sig de flesta bakom ytliga ogenomtänkta egoistiska känsloyttringar istället.

Johan Eklunds bild

Snuffsis skrev:
I Södertälje som har 85000 ungefär inom kommunen så är 30-35000 invandrare, nästan 50% m.a.o., är det så mycket i Umeå?
Rinkeby har 61% invandrare, Kista har 60% och Tensta har 85%

Du talar Stockholmsförorter. För mig är det fortfarande Stockholm i stort. Det intressanta här är hur den procentuella fördelningen ser ut i hela Stockholms kommun skulle jag hävda. För storleksmässigt bör man nog jämföra Stockholms förorter med Umeås stadsdelar om man ska se det proportonerligt och där har vi vissa stadsdelar med väldigt hög invandrartäthet. Några exakta officiella siffror har jag däremot inte och hittar inte heller. Tror det är för att vi inte bryr oss lika hårt hör uppe i röda Norrland.

Johan Eklunds bild

HerrOlsson skrev:
Mer invandring = Mer brudar

Du skämtar, men indirekt har du faktiskt en poäng. Större smörgåsbord för alla leder till uppblandning och över tid en friskare genpool. Om man ska vara lite sådär fult medicinsk i argumenten. Mångflad berikar som det heter, på alla nivåer.

Snuffsiss bild

HerrOlsson skrev:
Mer invandring = Mer brudar

Vad snackar du om, de snor ju våra brudar!!! |(
Och personligen så tänder jag inte på syrianska brudar, ska det vara exotiska brudar så ska det fan vara Koreaner eller Japaner. :love:
Johan Eklund skrev:
Du talar Stockholmsförorter.

Södertälje är dock ingen förort till Stockholm. Men ja, de andra delarna är bara mellan 10-20000 invånare, men det är ändå alldeles för tätt befolkat, de blir ju inte anpassade i det svenska samhället om de bara får umgås med sina egna helatiden. Det är inte dåligt såklart, men de måste anpassa sig bland svenskar, oavsett.
Johan Eklund skrev:
Några exakta officiella siffror har jag däremot inte och hittar inte heller. Tror det är för att vi inte bryr oss lika hårt hör uppe i röda Norrland.

Finns på Scb.se eller Wikipedia (som hänvisar till scb.se) :p

Johan Eklunds bild

Snuffsis skrev:
Men ja, de andra delarna är bara mellan 10-20000 invånare, men det är ändå alldeles för tätt befolkat, de blir ju inte anpassade i det svenska samhället om de bara får umgås med sina egna helatiden.

Nej, precis, och det är ju ett av de stora problemen med vår nuvarande integrationspolitik.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.