King Arthur Collection

Recension - PC - tis 7 juni 2011, kl 10.02

Släppdatum: 2011-05-24    Genre: Omgångsbaserad strategi
Utvecklare: NeoCore Games    Åldersgräns:

Betyg: 3/5
"King Arthur Collection är konsten att krossa sin fiendes moral"

King Arthur Collection är ett omgångsbaserat strategispel som bygger på legenden om Kung Arthur och riddarna runt det runda bordet. När Arthur drar svärdet ur stenen vaknar plötsligt ondska runtom i världen till liv. Merlin har försvunnit och det lämnar dig, en riddare under ditt befäl och en liten armé att bygga upp ett rike värdigt en legend.

Jag har ärligt talat inte spelat många omgångsbaserade strategispel, men av det jag har sett från Shogun: Total War-spelen verkar King Arthur Collection vara just ett sådant i riddarförpackning. Du bygger en armé som du fördelar mellan upp till tolv olika hjältar. I varje armé kan du ta med dig femton övriga plutoner och upp till fyra olika hjältar åt gången. I de omgångsbaserade strategielementen styr du dessa ledare över världskartan för att erövra nya regioner, forska fram nya typer av soldater och byggnader, göra quests av olika slag, bestämma vilka fagra damer som dina riddare ska gifta sig med, värva arméer – ja, listan fortsätter bra mycket längre än så. King Arthur Collection är med andra ord ett spel där det finns mycket att göra och räkna med många timmar innan du känner dig färdig med spelet.

Just att sätta sig in i spelet tar tid. Det är mycket att hålla reda på och trots att du får en introduktion av de olika funktioner du låser upp kan du inte gå tillbaka och läsa dem en gång till ifall du skulle glömma något. Att sitta och chansa huruvida maten eller pengarna kommer att räcka under året och hur många saker du kan forska fram med ekonomin i behåll är inget man gör ostraffat. Därför hade det varit bra om man kunnat återvända till introduktionerna.

När du inte håller på med politik och annat tjafs är det slagsmål som gäller. Du kan välja mellan en automatisk strid där resultatet beror på hur starka arméerna är i förhållande till varandra. Även om det är en skön funktion ifall du inte har tid eller orkar med en särskild strid drabbas du nästan jämt av stora – och onödiga – förluster. Att utmana en armé som har 100% i styrka mot din på 67% är självmord, men väljer du en strid i realtid är chansen att vinna stor.

Att strida i realtid är – som väntat – bra mycket mer underhållande. I grund och botten handlar det hela om att krossa sin fiendes moral och inte nödvändigtvis slåss till sista man. På varje slagfält finns det ett antal olika ”victory locations” som du ska försöka ta över. Ju fler victory locations du har, ju snabbare minskar din fiendes moralmätare. När någon av sidornas moral nått botten har den andra sidan vunnit oavsett hur många soldater som finns kvar på fältet. För att lyckas ta över de olika kontrollpunkterna måste man splittra sin armé. Det försvagar dig vilket gör att man måste tänka till lite extra noga innan man gör några större drag. Det är en bra detalj som gör det hela lite djupare än ”attackera på direkten på de svagaste flankerna”.

Den artificiella intelligensen håller dock inte alltid måttet – några väl utplacerade bågskyttar och matchen svänger lätt till din favör. Striderna är fortfarande underhållande men du får sällan den där ”hur ska det här gå?”-känslan vilket dämpar spänningen i striderna.

Jag har faktiskt haft det roligare med King Arthur Collection än vad jag först förväntade mig. Den grafiska designen och berättartekniken passar spelet. Det finns mycket att grotta ner sig i och trots sin något ojämna inlärningskurva samt tveksamma AI är spelet ändå så pass underhållande att betyget var nära på och hoppa ytterligare ett steg upp. Att King Arthur Collection kostar mindre än 300kr gör inte saken värre. Det är en investering värd pengarna.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.