Därför får du Diablo III "gratis"

Krönika - PC - mån 24 oktober 2011, kl 11.08

Under Blizzards stora mässa Blizzcon 2011 som täcker allt om deras stora spelserier – Warcraft, Diablo och Starcraft – avslöjade företaget att de planerar att ge bort deras kommande storspel Diablo III. Förutsättningen är att du spelar World of Warcraft och är villig att knyta din prenumeration på spelet tolv månader framöver, men kan fortsätta betala månadsvis. Många undrar säkert varför. För att Blizzard är rädda så klart, är mitt svar.

Det är ingen hemlighet att World of Warcraft tappar spelare och det kan spekuleras att det är en trend som kommer hålla i sig. Inte minst när det faktiskt börjar bli allt vanligare med allt starkare konkurrenter till spelet som länge haft monopol på marknaden. Ett av dessa hot utifrån är som alla säkert vet Biowares kommande Star Wars: The Old Republic som troligtvis kommer sno åt sig en betydelsefull andel spelare från Blizzards MMO-mastodont, åtminstone för ett tag. Speciellt eftersom The Old Republic med sitt släpp nu i december kommer ganska lagom mot slutet av den nuvarande expansionen av World of Warcraft, Cataclysm.

Om historien säger oss något om World of Warcraft och antalet spelare så har det alltid gått lite upp och ner och en av dessa ner-perioder är just i övergångsfasen mellan två expansioner. Den tiden då det inte finns något större nytt innehåll att vänta sig i form av patchar och nästa expansion fortfarande är en väsentlig tid bort. Nu har förvisso inte patch 4.3 som ska knyta ihop Cataclysm släppts ännu, men man kan redan märka av att vissa spelare ser sig om för annan underhållning. Och där kommer spel som Star Wars: The Old Republic in och har en möjlighet att stjäla spelare. Men samtidigt är The Old Republic inte World of Warcrafts största hot utan det återfinns inom väggarna för Blizzard själva. Nämligen Diablo III.

Även om World of Warcraft och Diablo III på många sätt och vis är olika spel konkurrerar de om många av samma typ av spelare. Båda har starka rollspelselement och är tidsslukande bestar. Många som tidigare har knarkat de tidigare Diablo-spelen sitter idag och fördriver tiden tills Diablo III ska släppas genom att spela World of Warcraft. Det vore en smärre finansiell katastrof om en väsentlig mängd World of Warcraft-spelare skulle sluta spela World of Warcraft för att istället spela ett Blizzard-spel som bara kräver en enstaka monetär investering för att sedan vara gratis att spela. Så vad är lösningen? Att få så många som möjligt att fortsätta att spela, eller åtminstone betala för, World of Warcraft samtidigt som de ger sig i kast med helvetets demoner i början av nästa år.

Erbjudandet som Blizzard kommer med är heller inte ett dåligt sådant. Om du är någon som spelar World of Warcraft aktivt idag utan längre uppehåll är det direkt lönsamt att hoppa på tåget och sälja din själ till Blizzard. Eller åtminstone knyta dig till deras spel för ett år framöver. Har du inga önskemål om en fysisk kopia av Diablo III krävs det bara att du faktiskt nyttjar åtta av de tolv månaderna World of Warcraft för att det ändå ska vara en lönsam affär, du får ju nämligen ett snyggt mount och beta-tillgång till Mists of Pandaria på köpet. Och även för de som tänkt köpa Diablo III Collectors Edition erbjuds möjligheten att då få fyra månader World of Warcraft betalt som kompensation, förutsatt att du har anslutit till World of Warcraft Annual Pass. Frågan är dock om det inte är lite i senaste laget att erbjuda detta nu.

Tyvärr, sett ur Blizzards perspektiv, tror jag att många redan mentalt har hoppat över till The Old Republic och även om många av dessa säkert är intresserade av Diablo III är nog inte kravet på ytterligare tolv månader World of Warcraft speciellt lockande. Men för att minska tappet av spelare inför den stundande övergångsfasen från Cataclysm till Mists of Pandaria, inte minst i samband när Diablo III släpps, lär Blizzard ha hittat en vinnande strategi.

Jag tror också att det är en strategi som vi inte sett det sista av. Jag förutspår att vi i framtiden kommer få se ett ”Blizzard Pass” eller dylikt, en månadsavgift som ger dig allt från Blizzard utan extra kostnader. Kanske i samband med att Heart of the Swarm-expansionen till Starcraft II släpps? Men framförallt så tror jag att detta är något vi kommer att få ta del av när Blizzards nästa MMO-mastodont närmar sig, nämligen spelet som vi ännu bara känner till som Titan. Bli inte förvånad om Blizzard när Titan är på ingång ger dig möjligheten att förlänga din World of Warcraft-prenumeration och att den när Titan släpps kommer övergå till att inkludera även det nya onlinerollspelet.

Det kanske är på tiden att inse det. Blizzard äger din själ och den kostar dig 13 euro i månaden.

farfarsparadoxen.se || ettglasjuice.se 10/12/2013 - 11:18
Und3rtak3rs bild

Man förstår ju blizzard också.
Har man haft en stadig inkomest på 130 kr i månaden från miljoner människor, känns rätt trist att inte längre ha dessa stålar :p

Andreas Bergs bild

Und3rtak3r skrev:
Man förstår ju blizzard också.

Absolut, det är inga konstigheter egentligen utan en sund marknadsstrategi :)

Vargavakas bild

Blizzard må äga min själ, men Valve har mitt hjärta. :D

Mosters bild

Om jag vill ge bort en årsprenumeration till min systerson i julklapp - hur kan jag göra det? Det vore ju kul om han fick Diablo III också då? Kan någon svara på detta? :)

HerrOlssons bild

Varför är du inte min moster för? :cry:

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.