EA Sports MMA

Hands-on - Multi - tors 26 augusti 2010, kl 11.22

Precis som wrestling är MMA, mixed martial arts, en sport som är svår att göra rättvisa i spel. Sporten innehåller för många delar och för varierade inslag för att allt ska kunna fungera bra. Vissa delar brukar därför bli bättre än andra medan andra kan vara katastrofala. Det är ett problem, ett problem som genrens huvudleverantör av officiella UFC-titeln blivit bättre på att hantera. Och nu när sportspelsgiganterna EA ger sig in i leken är det onekligen läge att skärpa till sig ännu mer. För det är trots allt lite ovanligt att EA kliver in som underdog med uppgiften att ta sig till toppen. I sportgenren brukar det vara tvärtom. Men det är kanske även därför som EA ansträngt sig till det yttersta för att leverera en stark utmanare. För stark, det är precis vad EA Sports MMA är.

Demonstrationen sker i tungviktsklassen. Inga av karaktärerna är välkända ansikten och det är också en ovanlig sits för EA. Inte för att EA Sports MMA inte saknar starka namn - gud nej - men man saknar den allra största ligan. Samtidigt innehåller EA Sports MMA ett karaktärsskaparläge som tillsammans med de existerande namnen ändå kan skaka ihop en trevlig bunt fighters. Dessvärre visades inte det läget under GamesCom. Men slåss fick vi.

Den första känslan är att EA Sports MMA är mer direkt, mer komplicerad och mer rakt på sak än THQ:s titel. Samtidigt finns där ändå ett djup. Med spelteknisk grund i Fight Night är det inte så konstigt att boxningen känns bra, även sparkar och clinch känns välsvarvat och när man hamnar på baken är det både behändigt att anfalla och försvara. Vissa orättvisa underlägen kan vara svåra att vända ibland, men samtidigt ges möjlighet till att försvara sig både när huvudet anfalls av knytnävar och armarna vrids för en submission. Att förlora känns aldrig lika orättvist som i UFC Undisputed och det får ses som ett starkt plus. Att spelet är barnsligt roligt blir ett ännu större plus. Faktum är att det är så roligt och så intressant att jag nästan blir utsläpad ur båset för att hinna med nästa visning. Bästa sportspel på mässan? Absolut! Måhända är intrycket färgat av att jag själv sitter uppe på nätterna för att spana våldsam kampsport samt det faktum att jag tävlar i thaiboxning. Men om jag får välja mellan Fifa och EA Sports MMA blir det det sistnämnda alla dagar i veckan.

Har säkrat åretväxten av gamers med sonen Adam 12/23/2011 - 13:48
tiathins bild

Synd att EA inte nappade på Dana Whites idé från början. Hade nog blivit bättre för alla om de lyckats samsas och fått alla gubbar under samma flagga. MMA är trots allt inte en så himla stor sport ändå.

Men Strikeforce har ju iallafall Fedor, och han är ju hjälte så det räcker.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.