Julkalender 2015 - Lucka 18: Jul i Japan

Artikel - Multi - fre 18 december 2015, kl 02.14

Julen! Den finns på alla möjliga ställen faktiskt, inte bara här i Sverige. Men den ser inte likadan ut överallt. Så hur ser julen ut där alla coola tv-spel kommer från? Japan, alltså. Det... finns skillnader.

*I Japan är julen inte framförallt en familjehögtid. Den är mer förknippad med romantik, lite som en Alla Hjärtans Dag Light. Par ger varandra presenter och går och äter en mysig middag på restaurang.

*Japaner är bra på att snöa in på saker. Man har ju hört hur mycket som helst om att sushikockar behöver träna i tio år innan de får börja servera, och svärdssmeder som lägger hela sitt liv på att försöka smida den perfekta katanan. Den enkelspårigheten gäller tydligen populärkultur också. Cirka 80% av alla jullåtar du kommer höra i Japan är antingen Last Christmas eller All I Want For Christmas is You. Fast ibland smyger det in något mer traditionellt. Tim Burtons The Nightmare Before Christmas är också omåttligt och oförklarligt populär.

*Den svenska julen liknar den japanska på flera plan, särskilt om man jämför med den amerikanska. Det är inte vidare mycket religiösa undertoner, och julafton är viktigare än juldagen. Fast man är inte ledig på någon av dagarna. Haha, ledig är man typ aldrig i Japan! Utom 23e december då, när kejsar Akihito fyller år.

*Jultomten figurerar. Men det gäller att inte förväxla honom med Hotei, som också är en tjock och glad typ som levererar presenter från en stor säck.

*USA har sin kalkon. I Sverige äter vi förstås julskinka. Men det allra heligaste på julen för japaner är att äta... Kentucky Fried Chicken. Vill man inte köa i flera timmar gör man bäst i att boka bord månader i förväg. KFC öppnar ju här i Sverige när som helst. Hinner de innan jul, tro?

*Den andra traditionella julrätten är jultårta, en gräddtårta med jordgubbar. Säljs överallt vid jul, men efter den 25e säljs den ut till vrakpris av desperata bagare, vilket är skoj för alla som gillar grädde och jordgubbar. Lite mindre festligt är att unga japanska kvinnor ibland också kallas för jultårtor, eftersom de ska se till att vara gifta innan de fyller 25 om de inte vill tappa allt värde.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.