Resident Evil: Revelations

Förtitt - Multi - fre 22 mars 2013, kl 09.17

Capcom kastar loss från det handhållna formatet Nintendo 3DS och styr sitt krängande fartyg med muterade virus, hasande sjögurkor och regelrätta panikattacker mot världshaven som är stationära konsoler. Konverteringen Resident Evil: Revelations kommer lastat med HD-grafik, nya fiender och vapen samt tillspetsad svårighetsgrad.

Resident Evil: Revelations lyckades inte bara skicka kalla kårar längs ryggraden med sitt skrämmande upplägg utan rönte även stora framgångar ekonomiskt. Något utvecklaren Capcom inte är sena att påpeka när det nya spelet kommer på tal, samtidigt som man gärna berättar att den största anledningen till konverteringen beror på att fansen skrikit sig hesa efter en konsolversion. Och här går man förstås för fulla segel med den kraftigare hårdvaran i åtanke och planerar en ännu mer skrämmande upplevelse än i originalet.

Resident Evil: Revelations är ingen spinoff på licensen utan ett eget spel som knyter samman den kronologiska tidslinjen. Om du hör till dem som missade jungfruresan utspelar sig den här episoden mellan del fyra och fem i serien. Spelets huvudperson Jill Valentine hamnar mitt i en guppande konspiration med terrorister när hon letar efter sin försvunne partner Chris Redfield. Lösa ledtrådar och modern teknologi för henne inledningsvis ut till havs där hon i en figursydd våtdräkt upptager sökandet i bruna och marinblå korridorer med blinkande ljus. Det visar sig snabbt att allt inte står rätt till på det krängande fartyget och i sedvanlig b-filmsanda tar det inte särskilt lång tid innan mardrömmen och de krystade dialogerna bryter ut.

Capcom är dock noga med att framhålla att det inte bara rör sig om en simpel konvertering. Resident Evil: Revelations ska kännas nytt och fräscht även för fansen som redan har spelat igenom den handhållna versionen. Bortsett från fler vapen, karaktärer och ny mardrömslik svårighetsgrad har man även placerat om viktiga objekt och fiendernas positioner kommer att vara slumpmässiga genom hela spelet. Anledningen är att göra upplevelsen ännu mer skrämmande och mindre förutsägbar, oavsett hur många gånger du spelar igenom historien. Capcom låter även meddela att grafiken är helt omarbetad från grunden. Ett gediget arbete med nya texturer, förbättrad ljussättning och tjusig högupplöst grafik. Och något annat vore förstås inte att vänta för att stilla fansens ständiga hunger efter de levande döda och det vridna.

Till skillnad från de senaste årens delar fokuserar Resident Evil: Revelations mer på överlevnadsskräck kombinerat med pussel och mindre på actionstinna skottdueller. Upplägget påminner mer om de tidigare spelen i serien där det gäller att spara ammunition och inte låta avtryckarfingret gå varmt bara vid ljudet av hasande steg mot saltstänkt metall. För alla spelare som tycker att serien blivit alltför actionorienterad under senare år kommer det här förmodligen att bli ett kärt återseende. Rykande skottsalvor kommer det å andra sidan bli mer av i spelläget Raid Mode. Här spelar du co-op tillsammans med en vän och det ska fungera såväl online som sida vid sida i tv-soffan. Störst fokus kommer hamna på action och samarbete. Det på förhand mest spännande med detta spelläge är möjligheten att uppgradera sin karaktär med nya färdigheter och vapen. Och förstås möjligheten att spela som vår allas favorit Hunk.

Det muterade viruset i Resident Evil: Revelations sprider sig snabbare än någonsin. Redan den 24 maj seglar det in i butikerna och smittar marknadens samtliga stationära format. Om det sedan har tillräckligt med nytt material i lastutrymmet återstår att se. Personligen vill jag förstås tro helhjärtat på att flörten med det tidigare framgångsrika konceptet, om sann överlevnadsskräck, i modern HD-grafik ska öka den skrämmande atmosfären utanför tv-skärmen.

Det var inte bättre förr! 04/26/2013 - 14:42

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.