Den bästa spelkonserten du inte var på

Blogg - Sebastian Magnusson - mån 14 november 2011, kl 20.13

Jag har inte varit och sett David Westerlunds spelmusikarrangemang sedan hans första Final Fantasy-konsert på Kungliga Musikhögskolan för snart tre år sen. Sedan dess har det hela antagit större proportioner än simpla studentjippon och han har intagit såväl Stockholms Konsertus som nu senast Berwaldhallen. Men, inser jag efter att ha upplevt Gamers Xmas, utan att någonsin förlora sitt gamerhjärta. Spelmusikkonserter börjar - lika osannolikt som glädjande - nästan bli vardagsmat i Sverige numera och själv har jag besökt de flesta som arrangerats i Stockholm. Men bortsett från Powerplays smått legendariska Mega Man Experience på H62 finns det ingen som kommit i närheten av Gamers Xmas.

Det har egentligen mindre att göra med uppsättningens rent musikaliska kvaliteter. Dessa är visserligen klanderfria, men jag har inte heller haft något nämnvärt att klaga på när kungliga filharmonikerna framfört Final Fantasy-medleyn på Play! heller. Där Gamers Xmas verkligen står ut är i passionen för tv-spel och det märks faktiskt i framförandet. Det märks i de obligatoriska filmklippen som fladdrar förbi på jumbotronen under spelningen. Det är inga slumpmässiga speltrailers utan de är ofta perfekt synkroniserade till det musikaliska arrangemanget. Att många består av stillbilder utgår jag från är en rättighetsfråga, men det är åtminstone inget som känns malplacerat.

Det märks i låtvalen. Alla vet att spelar man Duck Tales så vill man höra The Moon, och det vet David Westerlund & Co. också. Likaså vore ett Mega Man-medley utan Dr. Wily så gott som poänglöst. Men samtidigt undviker de också de allra enklaste utvägarna. Theme of Laura har hörts i varenda Silent Hill-arrangemang som framförts, så här får vi istället höra One more soul to the call från tämligen förbisedda Silent Hill: Homecoming. Även för mig ett okänt stycke, men den är i klass med det allra bästa bland Akira Yamaokas säreget smutsiga industrirock och sångerskan Helena Vinderson är också en av kvällens allra starkaste kort, hon formligen lyser på scen med sin energi och sin röst.

Kvällens höjdpunkt är något överraskande inte Chrono Trigger-medleyn som, To Far Away Times till trots, lider av ett lite för svagt låturval. Det inledande Final Fantasy IX-medleyt ligger nära till hands, likaså Erik Edlunds stilsäkra pianosolo med samtliga Elder Scrolls-teman, men det som bäst sammanfattar kvällen är ändå när David lämnar keyboardet och med ett leende i blicken säger "nästa stycke behöver nog inte någon närmare introduktion". Vilket följs upp med en sånginsats från Shinji Mikamis otroligt obskyra kultklassiker God Hand. Det hela är lika ostigt som magiskt

Det krävs inte influgna kändiskompositörer, internationellt ryktbara dirigenter och ett hundratal heltidsmusiker för att göra en fantastisk spelkonsert. Vad som krävs är glöd, talang och och en oändlig kärlek till tv-spel. Och på de punkterna finns det inga som slår David Westerlund och hans ensemble.

Gamers X-Mas har gått av stapeln i Stockholm, men Göteborg, Västerås och Örebro har fortfarande konserter på tur mot slutet av månaden om publiktrycket finns. Kolla in hemsidan och boka din biljett redan idag!

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30
Andreas Ljungströms bild

Inte helt omöjligt att jag dyker upp på Örebro-spelningen. Såg väldigt mysigt ut i videon. :)

muckuss bild

Kan inte annat än hålla med artikeln, märks att det är en GAMER som recenserar ;). Jag har också varit på olika spelkonserter som varit mer påkostade men denna hade hjärta så det skrek om det. Jag kan inte säga annat än GÅ DIT och se själv, har du gått ifrån spelkonserter besvikna och undrat vad som saknades så är detta svaret.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.