Aseprite

Recension - PC - tis 17 januari 2017, kl 16.16

Släppdatum: 2014-06-06    Genre: Pixelverktyg
Utvecklare: David Capello    Åldersgräns:

Betyg: 5/5
"Pixelkonstnärers nirvana"

Aseprite (uttalas ”ejsprajt”) är ett program speciellt framtaget för pixelkonst. Det avskalade men kapabla gränssnittet gör att programmet direkt kommer till nytta både för nybörjare som vill rita lite pixelmotiv och erfarna pixelkonstnärer som behöver skapa intrikata animationsmallar. Det finns tillgängligt på både Windows, macOS och Linux (Ubuntu 14.04+ samt då alla distron som bygger på denna eller senare version). Jag har hårdtestat Aseprite under en veckas tid, här följer mitt utlåtande.

Default-arbetsytan
Den DRM-fria installationsfilen ligger på ~5MB i storlek för Windows och macOS och ~3MB för Linux. Framtida uppdateringar går både att ladda ner manuellt eller via Steam. Den färdiga installationen tar upp ~20MB utrymme i Windows, ~18MB i macOS och ~10MB i Linux. Minnesanvändningen håller sig runt ~12MB i Windows, ~26MB i macOS och ~7MB i Linux. I och med det, i sammanhanget, minimala fotspåret i resurserna kan vi utgå från att det är svårt att hitta en maskin idag som inte klarar av att köra Aseprite alldeles finebäng. Programmet fungerar identiskt på de tre plattformarna så långt jag kunde se, men det förlängda testandet skedde på min primära dator, alltså Windows.

Strecket till vänster visar hur ett streck blir utan pixel perfekt aktiverat
Aseprite tillför ganska lite i rena funktioner för den som redan vant sig vid att rita pixlar i Photoshop (eller GIMP eller Pixelmator eller), det som är kärnan och Aseprites styrka är i stället att det är särskilt framtaget för pixelkonst. Alla relevanta verktyg finns direkt att tillgå utan omständliga undermenyer och pillande i fönsterupplägg. Det lite Super Nintendo-doftande gränssnittet inspirerar snarare än distraherar. Inga ”onödiga” funktioner, minimalt men tillräckligt med verktyg... Inget kommer ivägen, helt enkelt. När Aseprite dras igång är det fokus på pixlarna.
En enkel timeline med taggar och ett förhandsfönster som spelar upp animationen
Och här finns så klart en hel del små tweaks som gör skapandet till en fröjd. Pixelanpassad penna (inga fler kladdiga linjer), en lättanvänd tidslinje med tagg-möjligheter för animerade sprites, smart rotationsverktyg för pixlar, en uppsjö färgpaletter från olika system, möjlighet att spara flera olika animationer i ett och samma sprite sheet och mycket mer.

Det finns gott om officiella färgpaletter att använda sig av
Det går att exportera i ett antal olika format, allt från de vanliga .gif, .png, .bmp och .jpeg till mer specifika .flc, .tga och .webp för att nämna några. Det finns även stöd för att spara ut projektet i ovan nämnda sprite sheets med tillhörande JSON-data, vilket är en vanlig syn för alla som nån gång bläddrat i databaser som till exempel The Spriters Resource. För full lista av kompatibla format och sätt att integrera filerna i just ditt arbetsflöde se den officiella hemsidan.

Favoriten av egenskapade penslar är dither
Under min vecka med programmet lät jag det köra på flera timmar i sträck med förhandsvisningar av animerade gifar körandes samtidigt som jag jobbade med flera projekt samtidigt och aldrig någonsin kraschade det. Om olyckan ändå är framme så finns det reglerbar säkerhetssparfrekvens (ja, nu är det ett ord) och en funktion som gör det möjligt att återställa till och med osparade projekt. Verktygen kändes tillräckligt bekanta från dylika mjukvaror för att jag instinktivt skulle hitta rätt och arbetet saktade sällan ner.
Att autospara var tionde sekund kanske är overkill... Eller?
Jag upptäckte endast en bugg under mitt testande av programmet och det var att fönstret för färgpaletten vid ett tillfälle blev alldeles svart men jag kunde inte reproducera den buggen. Utvecklaren arbetar dessutom ständigt på förbättringar med beundransvärd passion – och en köpt licens för Aseprite gäller för uppdateringar upp till version 2.0 (idag har vi version 1.1.13).

Det, som jag skrev inledningsvis, avskalade men samtidigt mycket kapabla gränssnittet och den tydliga fokusen gör tillsammans med prislappen (drygt en hundring) att det känns som en självklar programvara för alla som vill rita pixlar. Jag kan inte nog rekommendera Aseprite. Toppenprogram!

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.