Layers of Fear: Inheritance

Recension - PC - sön 23 oktober 2016, kl 16.04

Släppdatum: 2016-08-02    Genre: Survival horror
Utvecklare: Bloober Team    Åldersgräns: 16+

Betyg: 3/5
"Ett nytt perspektiv på ett av senare års läskigaste indieskräckspel!"

Kommer ni ihåg min recension på Layers of Fear? Jag kallade det för en milstolpe i genren och hyllade det som ett av de läskigaste spelen jag spelat på många år. Ett intryck som består så här drygt ett halvår senare. En fråga som jag faktiskt ställde mig under det spelets gång var hur det var för deras stackars dotter att växa upp under sådana vidriga förhållanden. Tydligen var jag inte ensam om det, för nu finns en bit DLC att ladda ner, vid namn Inheritance – som utspelar sig vid en långt senare tidpunkt då dottern i huset vuxit upp och trots ihärdig behandling fortfarande brottas med ångest och galenskapens efterdyningar. I ett försök att göra upp med sitt förflutna tar hon sig till sitt barndomshem och innan vi vet ordet av är vi insnärjda i återblickar och nystar febrilt i hemska minnen.

Till skillnad från huvudspelet återfinns här nästan inga jumpscares att tala om, i stället läggs fokus på den psykologiska biten. Mitt hjärta tackar för detta. Huset vi utforskade i huvudspelet har nu blivit uppslukat av mörker och damm, men så fort vi går in i det väcks minnena till liv, rum för rum. Ekona från en oberäknelig, tvetydig och lätt alkoholiserad pappa - en som ena stunden bedyrade sin kärlek för att i nästa uttrycka i det närmaste hat - drar och sliter medan vi gräver bland leksaker och teckningar.

Spelmekaniskt är Inheritance naturligtvis identiskt, minus den ohyggliga mängden jumpscares, och längden ligger och filar på ungefär en timme. Med andra ord rör det sig mest om ett andra perspektiv, en extra synvinkel att se på familjens öde. Ett bra komplement med en del starka poänger men jag förstår inte riktigt varför inte detta kunde ha fått vara med i grundspelet redan från början.

Inheritance har tre olika slut, tar sig dottern igenom sin ilska och ångest eller äter det upp henne inifrån? "I was once told insanity runs in my family"...

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.