Diablo III - Patch 2.0, ett förspel till Reaper of Souls

Artikel - PC - fre 7 mars 2014, kl 16.52

Jag har under tre månaders tid varit helt besatt av Diablo III. Igen. Efter att ha råkat se trailern till den kommande expansionen Reaper of Souls beslöt jag mig för att levla upp min barbarian till nivå 60 innan expansionen. Det jag inte kunde förutse var att jag skulle komma att lägga närmare 200 timmar på tre nya karaktärer och dessutom ständigt gå runt med ett kraftigt sug efter att spela mer. I förra veckan kom patch 2.0 av Diablo III som är ett förspel till Reaper of Souls. Patchen introducerar en hel del förändringar i ganska väsentliga delar av spelet, förändringar som jag på förhand inte trodde skulle vara så omfattande och som jag faktiskt ännu inte vet om jag gillar eller ogillar.

Det är framför allt förändringar inom tre områden som är intressanta att lyfta fram i patch 2.0. De mest intressanta, eller snarare viktiga, förändringar rör: paragonnivåerna, loot och svårighetsgraderna. Till detta kommer en hel del lullull som är småkul, men närmast oväsentliga i jämförelse. Två av dessa större förändringar har jag kommit bra överens med, men den sista är jag ytterst osäker på. Låtom oss börja med den.


Svårighetsgraderna
Det finns en charm i att behöva spela genom Diablo III ett antal gånger för att nå den högsta svårighetsgraden Inferno, då spelet egentligen började på allvar. Under de senaste månaderna har jag klarat Diablo III ett tiotal gånger och varje gång jag klarat det och börjat om kände jag oerhörd tillfredsställelse och iver att testa den nya svårighetsgraden. I och med Patch 2.0 och Reaper of Souls kommer detta inte längre att vara fallet. Istället har Diablo III fått tre svårighetsgrader som är tillgängliga direkt vid start - Normal, Hard, Expert – och när man väl dödat Diablo, eller nått level 60, kommer ytterligare två att låsas upp – Master och Torment (nivå I-VI). Inte nog med detta, dina fiender levlar med din karaktär vilket jag märkt ställer en hel del på ända. Min level 60-barbarian med bra utrustning, som tidigare klarade sig bra i Inferno, har nu vissa problem när jag startat om spelet på svårighetsgraden Hard. Istället för att klyva fiender med ett resolut slag måste han nu hacka och kötta en stund innan fienderna går hädan. För mig är denna förändring oerhört svår att acceptera för att inte säga att överhuvudtaget gilla. Det kommer att ta tid innan detta satt sig och man inser hur viktigt det kommer att bli med bra gear om man ska klara sig genom de högre svårighetsgraderna. Det gör säkert spelet mer lättillgängligt, men nja, jag vet inte.


Loot 2.0
När patchen släpptes den 27 februari visste jag direkt att det gällde att börja spela så snart som möjligt eftersom ”risken” för att Blizzard missat någon parameter i loot-droppandet var stor. Och mycket riktigt. Under de första spelsessionerna droppade det oerhört mycket epic loot och även rare vapen och utrustning med riktigt feta stats, vilket renderade de vapen jag dittills hade samlat på mig till karaktärer av lägre level helt odugliga. Dessa lyckodrops verkade dock avta i frekvens och efter ytterligare en patch verkar legendary-utrustning inte droppa lika lätt, men trots allt mycket mer frekvent än innan patch 2.0. Detta är en del av det som Blizzard kallar Loot 2.0. Förutom att det ska bli mer vanligt att man hittar bättre loot har vapen och utrustning numer sin statistik uppdelade i primary och secondary, något man också behöver vänja sig vid. Lootet som droppar är även mer anpassat till den karaktär man spelar och statsen på lootet är också mer relevant och blandar inte attribut såsom intelligens och styrka hej vilt. Efter en veckas spelande kan jag tycka att det både är positivt och negativt. Det är trevligt med loot som faktiskt är bra för den karaktär man spelar med, men det är även trevligt att hitta loot som passar till en annan av ens karaktärer. Jag har samlat på mig en massa utrustning till en kommande Wizard som jag ska skapa, något som torde bli svårare efter Loot 2.0. Slutsatsen efter en veckas spelande är att lootet som droppas är klart bättre än tidigare, men det känns även som ett måste på grund av förändringen av svårighetsgraderna.


Paragon-nivåerna
Patchen förändrar också det som kallas paragon-nivåer, det vill säga de nivåer som erhålls efter man nått maxlevel. Numer delas paragonnivåerna mellan karaktärerna, vilket alltså innebär att du inte längre behöver levla upp dina karaktärers paragonnivå separat utan får tillgodogöra dig dem på samtliga karaktärer. Nytt är även att paragonnivåerna numer inte ger ökade chanser att få bra loot utan varje paragonnivå ger en färdighetspoäng att spendera i fyra områden – Core, Offence, Defense och Utility. Varje område har fyra attribut som man kan lägga poäng på och kommer att göra att man kan skräddarsy sin karaktär efter sitt spelsätt ytterligare. Paragonpoängen fås dessutom till varje karaktär – om min barbarian går upp en paragonnivå får jag ett paragonpoäng att spendera på min Monk och Demon hunter också. Det är givmilt, kanske aningen för givmilt.


Smått & Gott
Förutom de tre huvudförändringarna har det även skett en hel del småförändringar som ändå spelar roll. En sådan som faktiskt påverkade mig riktigt mycket är att det numera är fruktansvärt dyrt med jewelry. Istället för att samla på sig böcker och pappersark betalar man nu dyrt för att skapa gems och för att plocka bort dem från utrustning. Health potions har även blivit generiska och finns numera inte i olika styrkor, något som väl känns rimligt med tanke på förändringen av svårighetsgraderna. Vidare har svårare fiender fått lite andra (och jobbiga) förmågor, vilket är kul och kräver förändrat strategitänk. Förutom detta har översiktskartan fått sig en trevlig uppdatering och sociala funktioner, exempelvis för att skapa klaner, har tillkommit.

Blizzard har verkligen lagt krut på att omarbeta och vitalisera Diablo III. Det är nästan som att de vill chockstarta alla inslumrade D3-spelare för att få dem tillbaka i sina klor, något som de säkert lyckas med. Om du tillhör denna slumrande skara är nu den bästa tiden att börja. Fram till släppet av Reaper of Souls den 25 mars får man nämligen 50% mer XP, vilket gör levlande till en baggis. Vi ses där!

Varför har jag inte spelat Endless Legend tidigare?! 06/06/2015 - 00:46

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.