Dokument NES

Intervju - Retro - sön 8 juni 2014, kl 14.19

I helgen släpptes Dokument NES, en knappt tre timmar lång dokumentär om Nintendos historia. Stefan "Gazimaluke" Gancer har gjort ett beundransvärt jobb med grundlig research och intressanta intervjuer så det skulle förvåna mig om inte samtliga tittare lär sig massvis med nya grejer. Vill du se filmen har du alternativen att se på den direkt på YouTube eller ladda ner den högupplösta versionen via torrent (OBS: 11GB).

Hur kom det sig att du bestämde dig för att genomföra det här projektet?
Det började egentligen ganska litet. På Videospelsklubben gör vi lite olika spelrelaterade videos och jag tänkte först göra en serie videos om 20 bra spel till olika format, med lite kort info om varje. Sedan började jag lägga till lite mer information om varje spel och kort om Nintendos historia. När jag sedan tog projektet till forumet SNDB så kom de med idéer som fick mig att vilja göra mer och mer och mer. Sedan slutade det med att idén var gigantisk. Men det har alltid varit en dröm att göra ett riktigt stort videoprojekt och när det blev om NES, som är min favoritkonsol, så kändes det helt okej att lägga tid på.

Det måste ha varit ett enormt slit, inte minst med att få fram alla små intressanta detaljer. Har du hittat allt "på google" så att säga, eller har du hemliga kontakter?
Det började egentligen redan året innan jag började göra videon, jag läste en text om Super Mario Bros 2 och Yume Kojo: Doki Doki Panic i Levels retronummer om NES och ville göra en video baserad på den texten. Men det blev inte av. Det var just att få berätta historien om det andra Super Mario Bros 2 som fick mig att börja på det nya projektet. Så det var första källan.

Sedan har det blivit mycket Google. Det är fantastiskt hur mycket man kan hitta om man bara söker på olika saker. Mot slutet av manusskrivandet Googlade jag på japanska och satt och läste dåligt Google-översatta japanska sidor för att hitta något jag kan ha missat. En bra källa var intervjuer med utvecklare, det finns en hel del och jag har mest plockat russinen ur kakan. Om man tycker om russin alltså. Annars är det kakan jag gjort russinfri.

Stefan 'Gazimaluke' GancerHur lång tid tog det att genomföra det hela, från ax till limpa? Jag vet att jag själv brukar tappa lusten i mina projekt efter bara några dagar, så jag har datorn fylld till bredden med ofullständiga saker som runnit ut i sanden.
Jag är precis som du. Är en grej inte klar på ett par dagar så lägger jag ner det. Det var därför jag skrev om mitt projekt på SNDB och lovade en video till folk. Då skulle jag inte vilja göra någon besviken sedan och kämpa på. Många stunder har det också känts som att jag ville lägga ner, men mitt motivationssätt hjälpte.

Jag började i februari 2013 och blev klar nu i juni. Så 16 månader eller så. Har gjort något på det varje dag. Lägger man ut tiden jag spenderat i sin helhet på de 170 minuter filmen blev så är det nog fem timmar per minut film.

Hade du någon budget att tala om inför Dokument NES? Kostade det något mer än tid?
Nej, jag betalade med tid. Resan till Bergsala bekostade jag och en kompis. SNDB bidrog också genom att ge mig pengar att köpa redigeringsprogram med. Men annars är det bara tid. Massa tid.

Vad har du lärt dig av att göra den här dokumentären? Jag kan tänka mig att du, från början, inte visste all information om Nintendo, men jag tänker även på själva genomförandet. Råkade du till exempel ut för några oförutsedda svårigheter?
Jag lärde nog mig lika mycket som andra som ser den. Det är mycket man tror man vet som sen inte visar sig vara riktigt så när man dyker ner i det. Jag avskyr nu för tiden när man kallar Keji Inafune för "Mega Man-pappan" då han uppenbarligen inte alls skapade Mega Man. Det har varit otroligt kul att lära sig massa nytt, det är kanske det bästa med det hela. När man verkligen djupdyker i något så hittar man så mycket intressant information. Jag har ju fått klippa bort en hel del detaljer för att de inte varit riktigt bra nog.

Jag kan inte komma på några svårigheter direkt. Ibland har det varit svårt att hitta en bild till något. Just att hitta något att visualisera saker med som det inte finns bilder för. Vilket jag löste med att pixla "mellansekvenser". De flesta av dem är gjorda i appen Tiny Pixels på min iPhone medan jag suttit i ett stall och väntat på att sambon ska bli klar.

Tänker du täcka någon annan konsol i framtiden?
Jag har såklart tänkt tanken, men samtidigt vet jag inte om jag orkar. Att djupdyka i konsol efter konsol hade så klart varit en dröm. Men det blir nog ingen Dokument SNES på några år i alla fall. Tanken är att fortsätta serien, DokTVspel, med att göra snabba korta videos. Nästa del är tänkt att bli Dokument Game & Watch. Den blir antagligen 20 minuter på sin höjd. Sen finns det lite andra delar planerade.

Jag kan inte nog rekommendera att du tittar på Dokument NES. Det är en av de bästa dokumentärerna över Nintendo/Nintendo Entertainment System jag någonsin sett. Stående, ihärdiga, ovationer!

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.