HGC 2017 - Sammanfattning Playoffs (Fas 2)

Artikel - Multi - mån 2 oktober 2017, kl 20.43

SÄSONG 2: PLAYOFFS
Datum: 29 september - 1 oktober
Totalt antal spelade matcher: 21 st (3 europeiska, 3 amerikanska, 3 koreanska + 12 kinesiska (som del av ordinarie ligaspel))
Totalt antal bevakade matcher: samtliga europeiska + 1 koreansk

----------

ALLMÄNT

Veckans matcher spelas för att avgöra vilka lag i Europa, Korea och Nordamerika som kommer bli regionernas tredje representanter till HGC-finalen på Blizzcon i månadsskiftet oktober/november. Playoffs spelas på formen att de lag som hamnade på plats fem och sex i ligan efter ordinarie ligaspel möter varandra. Vinnaren möter sedan det lag som slutade på fjärde plats och vinnaren i den matchen möter slutligen lag nummer tre.

Glaurung från amerikanska laget Roll20 esports - som redan kvalificerat sig till Blizzcon - är med som gästanalytiker igen, vilket han även var under senaste Western Clash.

Zealots med svenske POILK har nu (äntligen) fått en sponsor i webbshoppingsajten Wish och således bytt namn till Team Wish.

Sedan Kel’thuzad introducerades har förkortning för hans namn debatterats flitigt. Historiskt i Warcraftvärlden är hans smeknamn KT - något som även hans Heroes-utvecklare tänkt sig - men för många (de flesta?) i Heroes-kretsar - både spelare och kommentatorer - är KT redan ett smeknamn för Kael’thas så när nu båda varianterna finns har det skapats viss förvirring. Men i veckan verkar i alla fall Glaurung och de europeiska kommentatorerna börjat kalla Kel’thuzad för KTZ vilket känns som en lämplig kompromiss… åtminstone för oss för vilka Kael’thas alltid kommer vara KT.

Resultat: I Europa tar som väntat tabelltrean Team expert hem den slutliga vinsten, även om Team Wish överraskar rejält och ger dem bra motstånd. Även i Korea är det tredjelaget Tempest som kniper Blizzcon-platsen även om finalmatchen där är så jämn som det bara går. I Nordamerika besegrar fyran Tempo Storm trean Gale Force Esports och tar den sista finalplatsen.
I övrigt blir i veckan även Kinas representanter klara, även om man där inte spelar Playoffs utan enbart spelar sin sista vecka av ordinarie ligaspel och sen räknar ihop poängen de olika lagen samlat på sig. Representanter från regionen blir CE, Beyond The Game och SPT.
Den stora överraskningen sker i Australien/Nya Zealand som spelat mästerskapsfinal för att avgöra sin slutgiltiga representant. Nomia har hittills varit det överlägsna laget i regionen och omöjliga att besegra, men den här gången förlorar de överraskande finalen mot laget Dark Sided som istället blir regionens Blizzcon-representanter (och faktiskt kommer spela sin inledande match mot svenska Fnatic). Men kanske är det ändå tack vare Nomia som kvaliteten på lagen Down Under har höjts och att det nu finns lag som blivit så bra att de kan utmana dem.

Metaobservationer:
Lúcio ser en del spel i veckan, och vi får även se nån Rehgarfri karta även om han i övrigt är fortsatt superpopulär. Vi får även se en Li Li men annars är det mesta som vanligt.

Åsa rekommenderar:
Dag 3, Match 1, Karta 2: Team expert - Team Wish
En av veckans, och HGCs, absolut snyggaste matchvändningar.

Korea: Dag 3, Match 1, Karta 5: Tempest - Mighty
Den jämnaste matchen av dem alla och med veckans mest omtalade och mest otroliga core rush.

Nästa veckas svenskrelaterade matcher:
Nästa match med svenskinblandning är HGC-finalen på Blizzcon 25 oktober - 5 november. I övrigt tar ligan paus fram tills nästa år.
Fnatic: Fredag 27/10 20:00 (Grupp B)
Tricked eSport: 2018
Team expert: Söndag 29/10 20:30 (Grupp D)
Team Wish: 2018

----------

MATCH-RAPPORT

Team Wish - Team Liquid
När: Fredag 29/9
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
3-2

Karta 1: Towers of Doom
Spelade hjältar: Abathur, Arthas, Cassia, Dehaka, Johanna, Rehgar, Tassadar, Tyrael, Uther, Valla
Bans: E.T.C., Genji, Greymane, Tracer
Vinnare: Team Liquid
Kommentar: Team Wish (tidigare Zealots) har nu en sponsor och allt att bevisa, och svenske POILK kallas av många Europas absolut bästa assassin-spelare. Team Liquid har under hela fas två visat väldigt svajig form, vilket skulle kunna tala till Wish fördel. Men inför Playoffs har Liquid varit på boot-camp och på första kartan sitter samarbetet som en smäck och Wish blir totalt överkörda.

Karta 2: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Auriel, E.T.C., Gul’dan, Lt. Morales, Malthael, Rehgar, Stitches, Tassadar, Tracer, Valla
Bans: Chromie, Diablo, Genji, Varian
Vinnare: Team Wish
Kommentar: POILK spelar Tracer som han är extremt farlig på och andra kartan blir också det totalt omvända mot den första. Wish dominerar nu på alla sätt som går och vinner matchen med 11 kills mot 1. När nu båda lagen varit dominanta på en karta var är det totalt omöjligt att veta vilket lag som skall gå segrande ur hela drabbningen och avancera vidare till nästa dag.

Karta 3: Battlefield of Eternity
Spelade hjältar: Abathur, Arthas, Greymane, Kharazim, Malthael, Muradin, Tassadar, Tracer, Tyrael, Uther
Bans: E.T.C., Genji, Rehgar, Varian
Vinnare: Team Wish
Kommentar: POILK får Tracer igen, denna gång som first pick, och Team Wish kopplar återigen greppet med en komp som bygger mycket på snabbhet och smidighet. Liquid får ingen chans att ta en enda Immortal, mycket för att Wish har ett konstant levelövertag och får talentövertag, och Wish kan återigen ta en ganska övertygande seger och kräver nu bara en ytterligare vinst för att gå vidare.

Karta 4: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Abathur, Arthas, Chromie, Dehaka, E.T.C., Greymane, Lúcio, Muradin, Rehgar, The Lost Vikings
Bans: Tracer, Tyrael, Uther, Valla
Vinnare: Team Liquid
Kommentar: Liquids Hasuobs plockar sina bekväma vikingar i ett hopp att kunna rädda sig, då en förlust innebär att de förlorar sin chans att ta en plats i HGC-finalen på Blizzcon. Och vikingarnas möjlighet att dela upp sig ger Liquid ett rejält levelövertag och även om det dör hjältar på båda sidor är det tydligt att det är Liquid som äger spelet. Liquids Lúcio med sin snabbhet gör det enkelt att jaga ikapp POILKS Chromie som dör om och om igen. För att försöka ge sig själva en chans snor Wish en boss, men på medveten bekostnad av ett keep, och de lyckas också få ett keep och kan jämna ut lite. Men Liquids övertag är ändå alltför överväldigande så vi går vidare till en femte karta.

Karta 5: Infernal Shrines
Spelade hjältar: Anub’arak, Cassia, Dehaka, Diablo, Genji, Kharazim, Greymane, Leoric, Rehgar, Uther
Bans: Abathur, E.T.C., Lúcio, Malthael
Vinnare: Team Wish
Kommentar: Matchen inleds mycket jämnt, med möjligen ett litet övertag för Liquid. Och även långt över mitten är det dött lopp mellan lagen på alla punkter, men runt level 16 får Wish till några bra kills, tar en Punisher och börjar marschera på core. Och de lyckas också utan större motstånd få ner coren och därmed är Team Liquid utslagna och vi vet att det garanterat kommer att bli minst en svensk till på Blizzcon.

Tricked esport - Team Wish
När: Lördag 30/9
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
2-3

Karta 1: Dragon Shire
Spelade hjältar: Arthas, Auriel, Dehaka, E.T.C., Genji, Johanna, Kel’thuzad, Rehgar, Uther, Valla
Bans: Abathur, Chromie, Lúcio, Tassadar
Vinnare: Team Wish
Kommentar: Med dubbla svenska spelare i Tricked med Gnappe och Makke, samt POILK i Team Wish innebär det mycket blå-gul närvaro i drabbningen. POILK kör den nyaste hjälten Kel’thuzad - till allas glädje - trots att hjälten blivit lite nerfad inför veckan. Lagen börjar väldigt jämnt men Wish kommer först till level 10 med minimal marginal. Och det jämna spelet fortsätter även efter det. Tricked får den första draken cirka 13 min in och gör då en mäktig push som får ner ett keep och ger dem ett levelövertag, och efter det fortsätter de ha kommandot, eskalerar sitt övertag och vinsten verkar vara inom räckhåll. Men med den andra draken och ett antal riktigt lyckade omvända gruppfajter - mycket tack vare just POILKS Kel’thuzad - tar Wish tillbaka kommandot, övertaget och vinner starkt.

Karta 2: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Chromie, E.T.C., Greymane, Gul’dan, Leoric, Lunara, Rehgar, Stitches, Uther, Xul
Bans: Genji, Malthael, Tassadar, Valla
Vinnare: Tricked esport
Kommentar: Efter vad som känns som ett litet inledande övertag för Wish befinner sig snart lagen på mycket jämn nivå igen, precis som på karta ett. Det är uppenbart att lagen är extremt jämnt matchade och chansen att det kommer gå till en karta fyra och fem är stor. Wish får en levelledning men plötsligt börjar Tricked få in en hel del kills och är snart på jämn nivå igen och går till och med om och kommer först till level 20 med Wish hack i häl. Wish Leoric dör väldigt mycket, men även ETC för motståndarlaget dör en hel del. I slutet blir det en core rush mot en boss push som avgör till Trickeds fördel.

Karta 3: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, Cassia, E.T.C., Greymane, Kharazim, Rehgar, Tassadar, Tracer, Tyrael
Bans: Abathur, Genji, Lúcio, Uther
Vinnare: Team Wish
Kommentar: Tricked låter POILK få sin specialhjälte Tracer så frågan är om de redan i draften skjutit sig själva i foten. Och Tracer kräver också sitt första offer redan innan första tributen hunnit plockas, och ytterligare två bara minuterna senare och hennes blodbad fortsätter även efter det så ett stort levelövertag för Wish blir ett faktum. Wish sätter press i alla lanes och får alla curses, så Tricked har aldrig en chans i matchen och Wish kan vinna mycket enkelt och dominant. En Tracer first ban på nästa karta för Tricked bör vara ett måste.

Karta 4: Infernal Shrines
Spelade hjältar: Anub’arak, Arthas, E.T.C., Genji, Greymane, Gul’dan, Lúcio, Malthael, Rehgar, Uther
Bans: Abathur, Diabo, Tassadar, Xul
Vinnare: Team Wish
Kommentar: Tricked bannar - trots resultatet på förra kartan - inte Tracer men Wish bannar istället själva Tassadar som är en hjälte som de kombinerar med Tracer så de stoppar på så vis sig själva. Wish plockar istället ett par hjältar som är Trickeds favoriter för att förhindra att motståndarna får dem. Och återigen ser vi nu en väldigt jämn match som konstant svänger fram och tillbaka. När det gäller byggnader är det Tricked som får övertaget men samtidigt tar Wish ledning i levlar. Dock verkar ett frekvent återkommande scenario vara att Tricked inleder vad som verkar vara en överlägsen gruppfajt men som Wish vänder och vinner, och i slutändan är det också ett sådant scenario som avgör matchen till Wish fördel och de går vidare medans Trickeds chanser för Blizzcon nu är över. I vinnarintervjun efter vinsten mot Liquid lovade GranPkt lite skämtsamt att de skulle vinna över Tricked med 3-0 och även om det inte hände får 3-1 ändå anses riktigt bra, framförallt för ett lag som ursprungligen kommer från Open Division. Stort grattis till Wish!

Team expert - Team Wish
När: Söndag 1/10
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
3-1

Karta 1: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Dehaka, E.T.C., Genji, Greymane, Gul’dan, Medivh, Muradin, Rehgar, Sonya, Uther
Bans: Abathur, Anub’arak, Lúcio, Genji
Vinnare: Team expert
Kommentar: Expert är de förväntade vinnarna av drabbningen och på första kartan får de även med sig bekväma hjältar som Medivh och E.T.C. Men Wish har överraskat och bevisat att de kan under en längre tid så de bör inte på något vis räknas bort. Och det är också Wish som kopplar kommandot i matchen och lyckas efter en första curse och ett antal kills till och med få en tre levlars ledning och matchen börjar nästan kännas avgjord. Men sedan vänder allt och expert med Medivhs portaler sätter allt mer press och plötsligt är det istället Wish som dör som flugor och kraften från expert visar sig vara alltför svår att stoppa och expert tar till slut hem den första kartan.

Karta 2: Braxis Holdout
Spelade hjältar: Abathur, Anub’arak, Brightwing, Chromie, E.T.C., Genji, Greymane, Malthael, Rehgar, Sonya
Bans: Kel’thuzad, Medivh, Tassadar, Zagara
Vinnare: Team Wish
Kommentar: Allehanda ovanligheter som ger lite skön omväxling, exempelvis banvalet Braxis Holdout och en solo-support Brightwing. På den här kartan är det expert som utan tvekan kopplar greppet och är det dominanta laget, men Wish gör bra motstånd, även när de bara har en enda keep kvar samtidigt som motståndarna har samtliga fyra byggnader kvar plus ett talentövertag. Wish håller huvudet kallt och kniper en zergsvärm som åtminstone tar ut ett fort, men deras egen core är pressad från alla fronter. Wish spelar snyggare och snyggare, får kill efter kill och den efterföljande zergsvärmen förväntas kunna bli den avgörande och den går till Wish och plötsligt är det enbart en keep kvar på varje sidan. Och i nästa gruppfajt wipear Wish expert och en av de coolaste och mest otroliga vändningarna är ett faktum. Wish visar verkligen att de förtjänar att vara i den situation de är.

Karta 3: Battlefield of Eternity
Spelade hjältar: Arthas, E.T.C., Greymane, Leoric, Li Li, Lúcio, Rehgar, Tassadar, Tyrael, Valla
Bans: Abathur, Malthael, Sonya, Tracer
Vinnare: Team expert
Kommentar: En jämn inledning där Wish får den första Immortalen men expert får en halv levels ledning. Expert tar även den andra Immortalen vilket ger dem ytterligare en liten ledning men som vi såg på den förra kartan så betyder ett övertag nödvändigtvis ingenting när de här lagen möts. Fast den här gången håller expert tydligt kvar greppet och vinner övertygande.

Karta 4: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Dehaka, E.T.C., Greymane, Johanna, Lúcio, Lunara, Sonya, Stukov, Uther, Valla
Bans: Chromie, Malthael, Medivh, Tassadar
Vinnare: Team expert
Kommentar: Nu börjar det se ut som förväntat med ett expert som ser riktigt dominanta ut från start, även om Wish även denna gång kämpar emot med allt de har. Men expert trycker på, pushar med boss, Wishhjältarna dör till höger och vänster och vinsten för de förväntade vinnarna är ett tydligt faktum. Grattis Team expert till en plats på Blizzcon!

(På grund av den stora mängden matcher som spelas varje vecka har vi fokuserat på Europa och de matcher där svenska Fnatic deltar. Vi kommer också hålla lite extra koll på Team expert, Tricked eSport och Team Wish där de svenska spelarna BadBenny, Gnappe, Makke och POILK ingår. Samtliga spelade matcher kan ses i efterhand på YouTube eller här för Kina, och alla resultat samt övrig info återfinns på HGC:s officiella hemsida.)

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.