Luigi’s Mansion: Dark Moon

Förtitt - Nintendo 3DS - tors 15 november 2012, kl 09.16

Det är inte lätt att vara bror till världens mest berömda rörmokare. Medan Mario vaxar mustaschen och strålar sig i stjärnglansen från galaxens brinnande gasklot får stackars Luigi göra sitt bästa för att hålla de italienska nerverna i schack när Nintendo 3DS blir hemsökt. Utrustad endast med en finurlig spökdammsugare och ficklampa tvingas han jaga busiga gastar i läskiga omgivningar i spelet Luigi’s Mansion: Dark Moon.

För mer än tio år sedan skrämde Nintendo slag på sin stackars rörmokare och nu har det blivit dags att skicka kalla kårar längs hans skrangliga ryggrad igen. Den här gången heter formatet Nintendo 3DS men upplägget är ungefär detsamma. Den stora skillnaden är antalet herrgårdar och flera nya miljöer att utforska. Förutom klassiska herrgårdsscenarier med dammiga kristallkronor kommer Luigi även att tassa omkring på snöklädda bergstoppar och i mörka källare fyllda med sand - inredda som egyptiska katakomber - där en och annan inlindad mumie lurar i mörkret. Det finns minst tre olika hemsökta herrgårdar som behöver städas upp och för att klara av det måste Luigi samarbeta med den lustiga professorn från det första spelet.

Professorn finns nämligen alltid vid Luigis sida och ger honom både uppdrag och guidar honom genom de läskiga miljöerna via en specialkomradio som designats efter en klassisk Nintendo DS. Luigi får dock mestadels smyga omkring i de spökliga herrgårdarna på egen hand och leta efter vad nu den lille professorn kan tänkas vara på jakt efter. Medan professorn sitter tryggt i sitt mysiga laboratorium tvingas stackars Luigi lägga band på sina farhågor och spana i spökliga herrgårdar, vända ut och in på gamla bibliotek, akta sig för hemsökta riddarrustningar och smyga omkring bland otäcka gravstenar upplysta endast av facklors sken.

Spelmekaniken fungerar på nästan exakt samma sätt som för tio år sedan. Efter att ha torkat av det tjocka lagret med damm från utrustningen kan Luigi använda ficklampan för att frysa spökena och sedan använda den speciella dammsugaren för att sätta stopp för deras ylande framfart. En spännande spelnyhet är dock att Luigi kan suga upp flera spöken samtidigt och systemet verkar dessutom baserat på någon form av quick time event där spelaren får trycka på olika knappar medan spökena sugs in i maskinen. Räkna kallt med att det kommer att krävas en hel del knappkombinationer innan de läskigaste bosspökena låter sig fångas av den italienska rörmokaren.

Luigi’s Mansion: Dark Moon har alla möjligheter i världen att bli ett riktigt bra spel med sin charmiga spökstil. För åldern till trots tål originalet fortfarande att plockas fram då och då och en helt ny mustigare bärbar version tillsammans med Nintendos fingerspetskompetens lovar gott. Bäst kommer förstås det nya spelet att göra sig när mörkret smyger sig på och alla busiga små spöken kommer framkrypandes under sängen.

Det var inte bättre förr! 04/26/2013 - 14:42

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.