Möt Sarah Mineur från Geekonista – den nördiga smyckesbutiken med det lilla extra

Artikel - Retro - fre 9 oktober 2015, kl 21.59

Sarah Mineur är mänskliga rättigheter-studenten som står bakom Geekonista – nördinspirerade och handgjorda smycken i ädelmetaller. Hon säljer främst via sin Etsy-shop, men kommer också delta på årets Retrospelsfestival med sina smycken. Jag träffade henne i hennes studio i centrala Malmö för att prata lite.

Hur fick du idén till Geekonista?
Det började som en rolig grej, snarare än en affärsidé. Jag är utbildad guldsmed sedan 1998 och har haft många kunder som önskar personliga smycken. Sen hade jag många egna idéer om att göra nånting från de nördiga grejer jag gillar. Så fick jag förfrågan av en kund om jag inte skulle göra nånting med Dr Who, och då tänkte jag att det var dags att starta en kollektion.

Varifrån hämtar du inspiration?
Många figurer, symboler och idéer hämtar jag direkt från populärkulturen. Jag gillar att nörda ner mig i mycket detaljer kring grejerna. Det är skoj att göra dessa i miniatyr i smyckesform. Men andra gånger kan det vara citat eller bevingade ord från en tv-serie, film eller spel.

När sådana välkända symboler används, är det företag som krävt nån slags copyright claim på det du gör?
Jag har gjort mitt allra bästa att kontakta företagen i fråga, om det så är BBC för Dr Who eller Nintendo för Zelda-grejer, men det är väldigt svårt. Om de svarat alls så säger de oftast att det handlar om så små kvantiteter av handgjorda objekt att det anses vara för eget bruk, ungefär. Det är ingen massproduktion som sker hos mig, och jag ser mina verk mer som hyllningar än kopior.

Din shop riktar sig främst till internationella kunder, hur fungerar det?
Jättebra! Det är kul med så engagerade kunder, framför allt från USA. Kundkontakten är väldigt god, jag märker att de hör av sig när de är nöjda, vilket inte sker lika ofta i Sverige. Alla mina smycken är fair trade också, något som börjar uppskattas mer och mer. En nackdel med att behöva skicka mina produkter utomlands är postgången, att det inte alltid går att lita på att breven kommer fram.


 
Hur ser skaparprocessen ut?
- Det kan skilja sig rätt rejält från smycke till smycke. Men jag har oftast sjukt mycket idéer, en hel lista att välja och vraka ifrån. Det är inte det svåra. Det svåra är att planera hur den skulle kunna tänkas ta form. Hur många detaljer kan jag ta med, gör den sig bra i miniatyr? Någonstans behöver jag tänka realistiskt och göra någonting som fler gillar och som har ett rimligt pris för kunden i slutändan.

Sarah nämner ett exempel med den Delorian-bil från Tillbaka till framtiden hon skapat.
- Jag tänkte göra så att dörren skulle kunna gå att öppna. Vilket hade varit skitcoolt, men det hade varit alltför tidskrävande och dyrt. Så jag skrotade den idén och körde på en solid form istället.

Oftast brukar jag studera noga det objekt jag vill göra. Verkligen nörda ner mig i kringhistorian, kolla om eventuella avsnitt eller spel den syns i och hitta saken i så många vinklar som möjligt. Men jag gör inga exakta miniatyrkopior, utan ofta får man överdriva vissa drag för att det ska synas och dels bli personligt.

När jag väl bestämt mig för vad jag ska göra sätter jag upp en plan över hur det skulle kunna tänkas gå till. Ska jag fila fram den från en plåt? Eller kanske ett rör? Det är många val som måste göras och ibland behöver jag beställa hem extra material. Så det tar tid att sätta sig in i själva produktionen.

När tillverkningen börjar skapar jag en prototyp. Här måste jag vara ytterst noggrann, det svider rejält att behöva kassera något jag lagt mycket tid på men som inte blev rätt enligt mina standarder. När modellen efter mycket om och men är färdig brukar jag göra gummiformar efter prototypen och sen gjuta nya figurer efter prototypmallen. Efter det blir det mycket montering, slipning, oxidering och sådant. Detta är bara ett sätt, vissa produkter gör jag hela produktionen för hand med varje smycke. Jag gör till exempel ringar och de är ju måttbeställda.

Så ska det ju fotograferas och läggas upp i shoppen. Så det tar mycket tid! Egentligen borde jag tredubbla mina priser för allt jobb som läggs ned, men jag anpassar mig efter marknaden. Det är kul att se många kunder så glada och intresserade av samma nördiga saker som jag!

Har du någon personlig favorit ur kollektionen?
- Just nu är det mitt senaste verk, R2D2! Jag brukar gilla det senaste jag gjort mest, men efterhand hittar jag saker att bli missnöjd över, att jag kunde gjort det bättre.

Tack så mycket för jag fick hälsa på!
- Tack själv, vi ses imorgon hoppas jag!

Missa som sagt inte att köpa något ur kollektionen eller prata med Sarah under Retrospelsfestivalen imorgon 10 oktober! Klockan 10-18 är det öppet och Sarah kommer finnas på plats hela dagen. Har du inte möjlighet så kan du besöka Sarahs shop dygnet runt via Etsy.

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.