Nintendo 3DS

Artikel - Nintendo 3DS - lör 21 augusti 2010, kl 13.56

Det är en känsla av religiös sekt i Nintendos pressbås. Uppklädda män och kvinnor svassar omkring i skjortor och välansade frisyrer. Lika delar trevligt som obehagligt på ett konstigt sätt, som en känsla av självsäkerhet, pondus och allvar. Och det är kanske något man kan kosta på sig när man har en uppställning som tillhör mässans starkaste, trots att man knappt satsar på GamesCom. Ingen presskonferens och få pressträffar bakom de stängda dörrarna. Visserligen en stor monter på golvet, men inga utannonseringar eller annat. Det behövs kanske inte efter Nintendos E3-attack där de med Zelda, Donkey Kong och Nintendo 3DS golvade konkurrensen. Jag har lyckats få en restplats i Nintendos bås för att testa den sistnämnda, Nintendo 3DS. Som gammal Game Boy-tjej älskar jag fortfarande bärbara spel, i synnerhet Nintendo DS. När 3D-versionen utannonserades hoppade jag upp och ner på stolen och när jag fick veta att jag skulle få testa den blev det nästan glädjetårar.

Nintendo 3DS är som DSi, fast mycket, mycket hetare!
Ordet testa är dock ett flexibelt sådant. Två spel fanns ”spelbara” under presentationen varav Nintendogs det enda intressanta. Och knappt spelbart ens. Tre hundvalpar fanns, man kunde klä på dem lustiga kläder, klappa dem och kasta bollar. I någon minut, sedan var visningen slut. Inte så matnyttigt, men att överhuvudtaget få se och känna på en Nintendo 3DS var en hisnande upplevelse. Vilket kanske framför allt visade sig i de långt mer intressanta icke spelbara demonstrationerna.

Häftigast var Nintendo 3DS-versionen av Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Djungel är extra verkligt när gräset kommer mot dig och på samma sätt ryser man, åtminstone om man är en feg tjej som jag, när en orm kommer kastandes mot dig genom skärmen. Indiana Jones orm-scen som jag såg när jag var på tok för liten har gett mig mardrömmar i 20 år. Blir Snake Eater i 3D något som förlänger plågan? Det kan det i och för sig vara värt. För som sagt, det här kan bli precis lika bra som det stationära spelet, som också var i en egen klass. Andra icke spelbara demonstrationer av spel var Mario Kart (som Mario Kart, men i äkta 3D), Resident Evil (ännu mer obehagligt), Kid Icarus och en filmtrailer från WB som samarbetar med Nintendo och 3DS. Allt gav kraftig vill ha-känsla.

Att få klämma och känna på den nya konsolen var emellertid den största behållningen. Till sitt format påminner den mycket om DSi, men den känns ännu vassare, ännu modernare. Det går snabbt att komma tillrätta med kontroll och den nya analoga spaken är flera resor bättre än PSP:s motsvarighet. Själv hade jag naturligtvis velat ha två spakar, men inte den här gången. Heller.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater in action på Nintendo 3DS
Häftigast av allt är, såklart, 3D-funktionen. För om den fungerar, som den fungerar. Egentligen är det ingen större skillnad mellan den och den 3D som Sony visade genom komplicerade glasögon under tisdagen, det är bara att här har man skärmen i konsolen och, framför allt, slipper man brillor. Trots det blir det otroligt bra resultat. Häftigt! Att man dessutom har möjligheten att själv vrida ner 3D-effekten utan att behöva stänga av spel eller enhet ger också en bonus. Blir realistiska ormar för mycket eller börjar huvudvärk smyga sig på kan man med enkelhet göra om den till en ”vanlig” bärbar konsol, men med starkare prestanda än den vanliga DSi. En bra funktion, även om jag för egen del just nu känner att jag mest av allt vill ha 3D, hela tiden.

Med tanke på att jag efter mässan del glömde mitt block av entusiasm och förtjusning och sedan oavbrutet tjatade om Nintendo 3DS för Sebastian resterande dag (samt SMS:ade, bloggade och Facebookade om den nya kärleken) är det omöjligt att utse något annat till mässans personliga favorit. Trots höga förväntningar levde Nintendo 3DS upp till kraven och byggde vidare på en hype som vid den faktiska releasen kommer vara osannolikt hög. Men må så vara. Nintendo 3DS är den bärbara scenens framtid. Det blir spännande att se när och hur Sony väljer att kontra.

Har säkrat åretväxten av gamers med sonen Adam 12/23/2011 - 13:48
Gertzys bild

Det hetaste inom spelvärlden just nu :love:
Hoppas den släpps i år i Japan så blir det köp direkt när jag anländer dit senare i höst!

Jonas Andreassons bild

Hoppas att den blir så bra som den verkar och att det finns spel till den! Då blir det ett solklart köp ! har de gåt ut med release datum än ? Och pris ?

TTVs bild

Jonas Andreasson skrev:
har de gåt ut med release datum än ? Och pris ?

Den ligger runt om 2500 kronor för förhandsbokning just nu. Något precisare datum än mars nästa år är dock inte satt.

VodkaCitrons bild

Jonas Andreasson skrev:
har de gåt ut med release datum än ? Och pris ?

Nix, inte än :) Inom 6månader lär det nog finnas i Japan. Man får se vad som händer i Sep på Tokyo Game Show, man vet aldrig :)

Men de borde ju hända något snart, finns 5 topptitlar i år från Nintendo's sida. Kirby Yarn, Pokemon Black/White, Donkey kong country, Metroid och Epic Micky om man tror på det spelet (vilket jag inte gör).

Spelen just nu 2011, är alla på 3DS förutom Zelda. Så utan den kan man ju inte köpa spel ;)

Arseniks bild

Det här ser jag verkligen fram emot också. Kommer köpa två stycken på releasedagen

Lars Jensens bild

Jag blev jävligt hypad av dina förtäljningar Sofia. Ska bli kul att testa själv.

Make.Senses bild

Arsenik skrev:
ommer köpa två stycken på releasedagen

Får man fråga varför du ska köpa 2?

______________

Jag kommer garanterat köpa 3DS:en så fort jag kan. Tror dock inte jag köper den i Sverige utan från t.ex. USA p.g.a priset. Den kommer garanterat inte gå över 2000:- i USA.
Allt beror dock helt på priset här i Sverige.

Releasedatumet kommer på Tokyo Game Show i September. Ska bli riktigt intressant att se vad som sägs där. Och jag är väldigt skeptisk till release detta år om jag ska vara ärlig,men samtidigt vore det dumt av Nintendo att inte fått ut 3DS:en före jul.

Det som för mig talar emot release i år är det faktum att den 3DS man fick se på E3 bl.a. saknade fungerande touchskärm och lite andra basfunktioner, samt att vissa av de spel som ska släppas med 3DS:en verkar vara ganska tidiga i utveckligen, såsom t.ex. remaken av Zelda.

Men man kan alltid hoppas. Ska jag vara helt ärlig skulle det inte förvåna mig om Nintendo gick ut på Tokyo Game Show och säger "Ja gott folk, vi har nu börjat skeppa iväg 3DS:erna, räkna med att kunna plocka upp dem i din lokala spelbutik nästa vecka", även om det är ytterst osannolikt.

Make.Senses bild

Sofia, I vilket skick befann sig den 3DS du la fingrarna på? Fick du spela något spel eller var det mest bara den övre skärmen som visade video? Fanns det touchskärm än, och hur 3D-effekten, är det man hört om den sanning eller är den lite överhypad?

Sebastian Magnussons bild

The Ultra skrev:
Fanns det touchskärm än

Kan svara på den här åt Sofia eftersom hennes internet kreverade (hon har Mac...) - ja! Touchskärmen fanns och verkade fungera utmärkt.

The Ultra skrev:
hur 3D-effekten, är det man hört om den sanning eller är den lite överhypad?

Att döma av Sofias faktiska text så haglar hon ju bara superlativ över den.

Make.Senses bild

Jo, det verkar ju fungera med 3D i alla fall, men jag kan ändå inte låta bli att vara skeptisk mot denna "glasögonlösa" 3D. Det känns så fel på något sätt, eller ovant kanske är bättre uttryckt. Att kunna se 3D med blotta ögat. :)

Sebastian Magnussons bild

The Ultra skrev:
Att kunna se 3D med blotta ögat.

Gör du inte det varje dag? ;)

VodkaCitrons bild

Tror att 3DS skulle klara sig utmärkt utan även 3D. DS har alltid varit en konsol gjord av guld. Bara dom första titlarna som är på G till 3DS, gör att konsolen är ett måste :) Man ska se 3D bara som en rolig feature. Vare sig den är bra eller inte, betyder inte mycket, man kommer tröttna på det förr eller senare, när man spenderat hundratals timmar med maskinen. Kan se att de allra flesta kommer ha 3D off när de spelar =) 3D lär även påverka synen, speciellt en på en bärbar apparat som bara är ett par decimeter ifrån ögona.

Arseniks bild

The Ultra skrev:
Får man fråga varför du ska köpa 2?

Det är särklass roligast att spela DS på två personer och då är det lika bra att köpa en varsin åt mig och frun. Jag har fyra vanliga DS :)

mh76s bild

Citerar mig själv från Press2play: (något modifierat)
"Avis för att du fått hålla i en 3DS.

Tycker att Sony har ett utmärkt tillfälle att nu visa upp en prototyp på PSP2. Försäljningen utav gamla DS dalar. Utvecklarna tycks inte längre lika intresserad av DS:en. Det släpps väldigt få nya och bra spel till den. Inte så konstigt. 3DS väntar runt hörnet. Nu om något borde det vara läge att försöka få konsumenterna intresserade av en ny PSP.

Istället så visar inte Sony upp något alls. Och försöker få PSP populär, vilket tycks gå lite sådär. När 3DS väl är släppt, har gamla PSP inte ens chans. Och Sony måste visa upp något helt otroligt revolutionerande för sin PSP2. En del tror det kan vara en telefon. Men då har man jättar som Android och iPhone att slåss mot. Känns inte så lyckat det heller.

Som jag ser det nu, är det riktigt kört för Sony på den bärbara marknaden. Ännu mer kört är det för Microsoft med sitt Windows Mobile 7. För de har samma motstånd som Sony.

Detta är såklart bara mina egna spekulationer."

Om någon undrar, så ja jag ser verkligen framemot 3DS. Men blir inget köp vid release. Har jag inte råd med.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.