Real Soccer

Hands-on - PC - sön 25 augusti 2013, kl 16.37

Real Soccer är någonting så unikt som ett onlinebaserat fotbollsspel från tyska Games Campus. De står sedan tidigare bakom ett antal onlinesatsningar där de mest gjort sig kända för mmo-liret RF Online. Men nu så försöker man helt sonika alltså hitta en väg in var fotbollsfantast egen arena hemma framför datorskärmen. Spelet i sig är gratis, men finansieras via mikrotransaktioner för den som vill skräddarsy sin spelupplevelse mer.

Det speciella med Real Soccer är just det att det spelas på PC och med tangentbord och mus, vilket är ett stort steg från de konsolkontroller vi vant oss med i sportspel de senaste decennierna. Men märkligt nog fungerar den här tangentbordskombon rätt okej när man väl fått fason på styrningen. Det unika i sammanhanget är att man valt att ta ett styrschema som har mycket gemensamt med RTS-spelen och helt enkelt applicerat det på en fotbollsplan. Till skillnad från RTS-spel styr man däremot bara sin egen fotbollsspelare och inte ett helt lag.

Denna fotbollsspelare skapas via ett karaktärsgränssnitt som är som taget ut vilket onlinerollspel som helt. Man väljer huruvida man ska spela forward, mittfältare eller back. Oavsett vilken roll man väljer så ges karaktären ett antal förbestämda färdighetsvärden, som förstås kan förbättras med tiden. Sedan är det dags att bestämma utseende, och här är möjligheterna många, nästan lika många som de testosteronstinna neandertalspannorna. I stort sätt väldigt tillfredställande med stora möjligheter till at skapa en egen unik spelare. Inte helt oväntat kan man däremot inte skapa en kvinnlig fotbollsspelare för kvinnliga lag, vilket säger en hel del om genren. Namngivandet var märkligt för övrigt, då mellanslag inte får förekomma i namnet, vilket slutar med att de flesta spelare heter nåt i stil med KyleBurns, SvettPanna och så vidare.

Spelet i övrigt bjuder på en detaljerad enkel tutorial, och möjlighet att testa på att träna ensam i ordentliga matcher med datormotståndare innan man är redo för att ge sig i kast med det riktiga spelet. Spelet belönar en med uppdateringar av kläder och in-game (till skillnad från ritkiga) pengar att handla färdighetsuppdateringar för i spelets onlineshop för att klara av dessa tutorials, vilket gör att man gärna vill köra igenom de ett varv hursomhelst.

Själva spelet i sig fungerar helt okej, även om det stundvis känns lite kaotiskt och mindre som en riktig fotbollsmatch. Det här beror troligtvis mycket på att spelet är nytt och inte hunnit bygga upp en erfaren och mer fokuserad spelarbas än. Gameplayet i övrigt gör precis det den ska, även om spelet på inget sätt ska ses som en ersättning för de stora fotbollsspelen där ute, som FIFA och PES. Kanske ska man se det mer som ett komplement för den som vill ha en mer intim fotbollsupplevelse med andra spelare.

Grafiken i Real Soccer duger för sitt ändamål, även om det definitivt hade kunnat vara lite vackrare än det är. Men å andra sidan flyter det på väldigt bra utan några större laggavbrott vad jag kunde uppleva. Samtidigt är det tydligt att det här, precis som onlinespel i allmänhet, är ett spel som behöver och kommer få en del uppdateringar med tiden sannolikt. Än så länge är det ett dugligt spel med potential, om än inte så mycket mer än så. Men då är jag ingen större fotbollsfantast heller.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.