Spela på Android? Javisst!

Artikel - Android - fre 6 augusti 2010, kl 00.01

Androidtelefonerna må ha många fördelar gentemot Apples Iphone, men på spelfronten är de verkligen de fula ankungarna. Än mer här i Sverige än i många andra länder. Googles app-butik har nämligen inte stöd för betalprogram här, vilket innebär att man är begränsad till ofta ganska pinsamma gratisversioner.

När detta kommer ordna upp sig vet ingen. Operatörerna hänvisar till Google, som i sin tur menar att det måste finnas ett fungerande betalningssystem först. Men vill man ha tillgång till det betydligt digrare utbudet av spel och andra applikationer går det utmärkt att ta saken i egna händer. Det finns egentligen tre sätt att komma åt hela kalaset, och de har alla sina olika för- och nackdelar. Vi berättar hur.

Att "roota" sin telefon är det mest omedelbara sättet. Det innebär att man ersätter telefonens förinstallerade mjukvara med en hackad version av densamma, ungefär som när man moddar en konsol. Olikt Apple (och Sony, Nintendo och Microsoft för den delen) så jagar inte Google hackare med ljus och lykta, så man löper ingen risk att bli utestängd från tjänster eller få telefonen avstängd på distans.

Processen går lite olika till beroende på vilken telefon man har, och vissa modeller har bättre stöd än andra, men de flesta etablerade telefoner skall ha åtminstone en så kallad custom firmware. Swedroids hårdvaruforum är ett bra ställe att hitta information om just sin egen lur. Har man väl rootat telefonen är det bara att lägga in antingen Market Enabler eller MarketAccess så skall allt vara biff. Även om proceduren är förhållandevis riskfri så kan det kanske kännas lite läskigt att sitta och pilla runt i sin dyra hårdvara om man bara är ute efter just betalapplikationer och inte bryr sig nämnvärt om de andra fördelarna.

Då kan det i så fall kännas tryggare att använda en emulator. I teorin är det en väldigt enkel idé - du startar helt enkelt upp en emulerad Androidtelefon (med tillgång till betalprogram) på din dator och köper spelen där. Så länge du har samma Google Checkout-konto på din vanliga telefon kan du sedan enkelt ladda ned dem även där. Spel som endast fungerar på de nyare Android-versionerna 2.1 och 2.2 kan man dock inte få tag på med denna metod, eftersom det i dagsläget inte finns en fungerade systemimage för dessa. En annan nackdel är att det är lite småkrångligt både att få igång det hela och att manövrera runt på datorn varje gång man vill köpa ett program. Tthh.se har en detaljerad guide till hela förfarandet.

Det sista sättet är det överlägset simplaste, men till skillnad från de två första metoderna är det inte gratis. Det går helt enkelt ut på att man införskaffar ett engelskt SIM-kort och stoppar in i telefonen. England har olikt Sverige tillgång till betalprogram, så så fort man kör igång kan man omedelbart bläddra i hela butiken och programmen ligger kvar på telefonen när man sedan byter tillbaka till sitt vanliga SIM-kort. Vad man vill ha är alltså givetvis ett kontantkort för att slippa försöka strula med abonnemang och sånt. Därefter kopplar man helt enkelt upp sig via wifi, kortet är bara där för att ge tillgång till butiken. Priset är ganska överkomligt, och brukar landa på under hundralappen på Droidstuff.se eller Ebay.

Så vill man inte bara passivt vänta på bättre tider finns det alltså flera olika sätt att få tillgång till betalspel. Utbudet är ändå inte i klass med konkurrenten Iphone ännu, men det är betydligt digrare än gratisutbudet och ökar varje dag. Så nu när du vet hur man gör finns det ingen anledning att sitta och skämmas i hörnet medan alla Apple-anhängarna sitter och spelar Doodlejump.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30
Limbos bild

Phedt. Kommer nu skriva något mer om själva spelen också? Inte för att jag någonsin varit så mycket för spelande på mobilen utöver gamla Snake på 5110:n, men när man nu har en flådig telefon kunde det ju vara kul att se vad som finns, och vad som i så fall är värt att testa.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.