Starfighter listar: Topp 10 - Mobilspel

Lista - Multi - sön 4 maj 2014, kl 20.00


TITEL: THE AMAZING MR. LOCO | PLATTFORM: IOS | VIDEO: YOUTUBE

I det svenskutvecklade The Amazing Mr. Loco ska man rensa spelskärmen på block med stjärnor på genom att koppla ihop dem. Det introduceras flera andra sorters block i stadig takt, några med helt andra egenskaper (mitt favoritblock är iskuben som inte fastnar i något annat block) och innan man vet ordet av sitter man och löser komplexa, åtminstone delvis, fysikbaserade pussel som en boss. Det är ett ganska enkelt spel fram till sista världen där jag för tillfället suttit fast i över ett år, det vill säga inte som en boss. Det är en väl konstruerad pusslare, en solid titel liksom. En bra plats att sparka igång den här topplistan.


TITEL: RAYMAN FIESTA RUN | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Rayman har funnits i åratal och de flesta sket i vilket fram till Rayman Origins slog ner som en... nånting som slår ner och skapar uppmärksamhet. Mobilspelen som ackompanjerar Origins och Legends kan vid en första anblick framstå som att de enbart rider på konsolvarianternas framgång vilket egentligen är lite sant men de är helt okej på egen hand också. Det rör sig om fiffigt ihopsatta one-button-runners, som mekaniken kommit att kallas, där det faktiskt känns som att man gör långt mycket mer än bara glor på nån som springer och hoppar lite ibland. Att Fiesta Run hamnade på den här listan medan Jungle Run inte gjorde det beror på att jag inte har Jungle Run och kan därför inte avgöra om det skulle kunna ersätta Fiesta Run på niondeplatsen.


TITEL: INTO THE DEAD | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Det är något med stämningen i det här spelet som gör att jag blir nästintill hypnotiserad och bara vill spela igen och igen. Dimman ligger tät över ängarna och den iskalla gryningsluften nästan känns på riktigt när jag flåsar fram som en slalomåkare mellan zombies. Into the Dead är också en enknappsspringare i mångt och mycket, men här bjuds vi på en förstapersonsvy och lite fler alternativ än bara hopp. Skjut, såga och sicksacka dig fram genom horder av odöda i jakten på highscore (som naturligtvis mäts i hur många meter du lyckas springa innan du blir en festlig måltid).


TITEL: DEAD TRIGGER 2 | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Det nyligen recenserade Dead Trigger 2 var ju nästan lite tvunget att dyka upp på en topplista över mina favoritmobilspel. Här snackar vi ett spel som i stort sett är som zombieläget i Call of Duty. Döda zombies, lås upp nya vapen, döda zombies, tjäna pengar, döda zombies, spika upp brädor över ingångar, döda zombies. Ni fattar. Här finns även gott om andra uppdrag som att samla in förnödenheter, spränga ställen åt helsefyr, rensa upp områden, agera livvakt, eskortera puckon som inte klarar sig själva, besegra bossar stora som hus och massa annat götte. Kontrollen är dessutom den minst omständliga jag hittills stött på i min mobiltelefon-FPS-karriär så jag blir inte frustrerad eller tvingas lägga mig till med ett handikappat spelsätt (jag tittar på dig Modern Combat).


TITEL: DROP7 | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Du har ett rutnät framför dig med några gråa bollar och några färgade bollar med siffror på. Spelplanen mäts både på bredden och på höjden och om det finns en boll med till exempel en fyra på, i en rad bestående av fyra bollar antingen på bredden eller höjden, så sprängs den fyrbollen. De gråa bollarna har två lägen innan de blir siffror, och aktiveras genom att sitta i direktkontakt med en sifferboll som... rensas bort det här är nog den rörigaste förklaringen till något spel jag någonsin försökt mig på. Vi gör så här i stället - titta på videon! Har du kollat på den? För nu kommer jag utgå från att du har det så skyll inte på mig om du inte fattar ett dugg. Det är ett av de allra mest intressanta pusselspelen jag tagit mig an i den mobila världen och även om det kanske inte ser så ballt ut så är det verkligen det när man väl börjar förstå hur man ska planera. Drop7 har först en låg tröskel, där man snabbt förstår vad man ska göra, men sedan en extremt hög tröskel, där man i princip inte förbättrar sina omgångar mer än marginellt innan det tillslut lossnar litegrann. Beroendeframkallande så det står härliga till.


TITEL: DODONPACHI BLISSFUL DEATH | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Dodonpachi-serien är alltid ett säkert kort när det kommer till vilda shoot 'em ups. Det som håller tillbaka Blissful Death från en högre placering har till största del att göra med min oförmåga att bli kompis med den chaining som i mångt och mycket identifierar Dodonpachi. Det är en stadig skjutare som erbjuder många timmars ös både för initierade spelare och nybörjare, men för att nå några särskilda poängsummor krävs lite mer än vad jag orkar investera när jag sitter och skiter, åker buss till vuxenpsyk, har strömavbrott eller vad det nu är som gör att jag spelar på mobilen.


TITEL: DEVICE 6 | PLATTFORM: IOS | VIDEO: YOUTUBE

I Device 6 tar Simogo sig an textberättande på ett unikt sätt. De inser att vi spelar på bärbara skärmar som går att peta på, vrida omkring och spexa med på allehanda vis. De tar en redan i grunden spännande liten berättelse och strösslar på extra spex helt enkelt. Det är pussellösning, det är mystik och spänning... Det är en mycket annorlunda upplevelse som inte passar alla, men mig passade det lagom mycket för en fjärdeplats. Jag säger inget mer för Device 6 är så himla kort och nästan allt man säger om vad som händer är i min mening lite av en spoiler.


TITEL: THREES! | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Vilket spel passar bättre att inleda den ärorika resan upp för vinnarpallen (som jag inbillar mig utgörs av de tre bästa, för jag menar annars har vi ju redan gått uppför vinnarpallen sedan plats tio och det här blev en jättelång parantes) än det hutlöst beroendeframkallande "Threes!"? Det har nog inte undgått många själar på denna jord och det med rätta. Att lägga ihop ett och ett (eller ja, ett och två hehe nudge nudge hehe) har aldrig varit roligare och även om det inte går så bra ibland så sitter man ändå där igen bara timmar senare. Det har i vanlig ordning blivit föremål för en oändlig uppsjö kloner (mobilspelens allra ynkligaste sida) som försöker tjäna lite snabba pengar på att härma Threes! storhet men jag anser att ingen annan kommer i närheten. Det är som att Threes! är buljong medan alla kloner är saltvatten. Som att Threes! är starköl och klonerna är svagdricka. Om Threes! är röd är klonerna beige.


TITEL: BUG PRINCESS | PLATTFORM: IOS, ANDROID | VIDEO: YOUTUBE

Ett av mina favorit-shoot 'em ups heter Mushihimesama och släpptes på arkad, portades till Playstation 2 och komprimerades sedan ner till ett mobilspel och översattes till Bug Princess. Det fina i kråksvängen är att spelmekaniken förblev intakt genom alla konverteringarna. Cave har verkligen lyckats med att implementera någon form av godtagbar kontroll och i och med att jag tycker Mushihimesama är ett roligare spel än Dodonpachi är det alltså deras insektsskjutare som fick knipa andraplatsen i den här listan. De med oerhört bra minne eller kanske ett särskilt intresse för mina bidrag till Skillpoint (hej mamma) minns kanske att Bug Princess blev recenserat av mig här för något år sedan i form av en sång. Det fick fem av fem. Det är ett perfekt mobilspel, en perfekt skjutare, rå action och ett fyrverkeri av färger. Det här är helt enkelt bäst. Men... Om det här är bäst, hur kommer det sig då att det hamnar på blott andraplatsen?


TITEL: YEAR WALK | PLATTFORM: IOS | VIDEO: YOUTUBE

För att Year Walk, naturligtvis. Year Walk är Simogos absolut finaste ögonblick, där de når utanför gränserna för vad jag någonsin förstått att jag önskar mig av ett spel. Year Walk är inte bara det mest superba mobilspelet jag spelat utan dessutom ett av de allra bästa upplevelserna jag haft med något medie i mitt liv. Jag var så uppslukad av berättelsen, den utsökta grafiken och det bokstavligt talat gränsöverskridande underhållningsvärdet att jag för alltid kommer ha med Year Walk i min topplista över spel oavsett kategori.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00
Orpons bild

Jag har bara provat Threes och Year Walk, men blev inte särskilt förtjust i något av dem.

Däremot är Plague Inc., Osmos och Superbrothers: Sword & Sworcery EP väldigt feta. Osmos är ett så jävla snyggt "pusselspel". Monument Valley är superfint också, men det har jag inte klarat än.

Starfighter Johanssons bild

Jag har Osmos men har inte tagit mig för att prova ännu! Minns att det var du och Dvärgen som fick mig att skaffa.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.