Test - Ny Xbox 360 på banan

Artikel - Xbox 360 - fre 30 juli 2010, kl 12.12

”Är det något fel? Har den startat? Den lyser förvisso, men ändå. Någonting saknas. Någonting i stil med wroooomhrrrmbruuumm. Ska det vara så här? Jo. Det verkar ju vara korrekt. Helvete. Varför måste jag skicka tillbaka den här tysta pärlan?”

Den interna monologen första gången Microsofts nya Xbox 360 startade kretsade enbart kring ljudet. Eller snarare brist på sådant. För egen del har jag aldrig velat se på dvd på min Xbox, konsolen har överröstat ljudet på tv:n vilket är en sådär bra egenskap när man tittar på en spröd, känslosam tjejfilm. Den här Xbox 360-modellen kan faktiskt fungera som dvd-spelare. Bara en sån sak!

Låt oss emellertid backa bandet några steg först. Den nya, tystare, smalare enheten som varit lika delar önskad som omryktad i flera år utannonserades som en av få höjdpunkter under en annars blek E3-presskonferens från Microsoft. Minst lika uppskattat var det närliggande releasedatumet. Och det faktum att konsolen, enligt många en mutliknande present som kompensation för bristen på övriga stora nyheter, delades ut till närvarande press. Den 16 juli släpptes enheten i Sverige och även om det inte handlar om några revolutionerande nyheter är det svårt att inte bli förtjust.

Utseendet är betydligt trevligare i verkligheten än på bild. Konsolen som först såg ut att vara snarlik valfri tråkig skrivbordspc visar sig från sin allra bästa sida när den pianoblanka ytan gnistrar i sommarsolen. Ställd bredvid en gammal Xbox 360 får den senare skämmas likt den fula kusinen från landet och om det är någon av dem som ser ut som en kontors-pc är det just den tidigare modellen. Även handkontrollen har friserats. Den är naturligtvis lika svart som konsolen, men svartheten skiljer sig från de tidigare svarta kontrollerna genom att vara ännu svartare. Det finns inte längre några grå detaljer och styrkorsen samt styrpaden är också svart istället för grå. Snyggt. Den enda nackdelen med nya kontrollen är dashboardknappen som fått ett plastsilverglansigt utrymme som redan på förhand skriker att det kommer nötas bort och se eländigt ut efter ett tag.

Helhetsintrycket av den nya Xboxen är emellertid mycket positivt. Det är en snygg konsol helt enkelt och det är faktiskt också en av de viktigare funktionerna med modellen. Åtminstone att den ska vara snygg och enhetlig med den kommande kameran Kinetic. I och med att kameran inte är släppt än och eftersom bundlepaket redan är utannonserade inför hösten kan det dock vara klokt att avvakta med ett köp av denna konsol om man ändå har planerat att köpa kameran.

Tekniskt är det främst några egenskaper som förändrats. Eller snarare förädlat. För speciellt revolutionerande är inte den här Xboxen. Istället för riktigt spännande nyheter (tänk bluray-spelare eller något annat häftigt) är det istället en större hårddisk och inbygg wifi-mottagare som är de största nyheterna. Båda är naturligtvis riktigt bra funktioner, men samtidigt funktioner som bör vara mer eller mindre självklara ändå och snarare var en brist på den tidigare boxen än en genial nyhet. Köpet av Microsofts egen, svindyra, wifi-adapter till min egen Xbox 360 sorteras in under ett av de minst roliga tillbehörsköp jag gjort i livet. Och eftersom wifi-mottagare är inbyggt på både Playstation 3 och Nintendo Wii är det inte mer än rätt att det nu också finns på Xbox 360. Hårddiskens storlek, 250 gb på denna modell, är naturligtvis ett mycket stort plus. Sitter man med en av de allra första modellerna, kanske till och med en sort utan hårddisk, blir detta en stor anledning att byta upp sig. Eftersom det är en ny typ av hårddisk till konsolen, inte den tidigare swap-modellen, säljs en speciell kabel för att flytta över sparfiler.

Det är lätt att bli förtjust i den nya Xboxen. Ljudvolymen i kombination med utseendet blir det som fått mig att skriva upp enheten på julklappslistan. Minuspoäng dock för att det inte ingår någon hdmi-sladd i versionen som säljs nu.

Man sitter emellertid inte i sjön utan enheten, men det är ofrånkomligt att det är en het uppdaterad box som utan större problem skapar ett ordentligt köpsug. Utan att egentligen ha så många nya funktioner.

Har säkrat åretväxten av gamers med sonen Adam 12/23/2011 - 13:48
Rymdyoghurts bild

Jag har försökt intalat mig att jag ska vänta tills den släpps i bundle med Kinect. Men vettefan alltså, jag är så sjukt sugen på att köpa den omedelbart.

Kletets bild

Första artikeln om nya Xboxen som inte nämnt RROD :bigsmile:

Ju mer jag läser om boxen desto mer och mer sugen blir jag på att byta upp mig.. :love:

eskimås bild

Kletet skrev:
Ju mer jag läser om boxen desto mer och mer sugen blir jag på att byta upp mig..

Du kan ju i alla fall byta upp dig - jag måste köpa den för originalsumman eftersom min förra kassa konsol pajade förut! :cry:

Fleischers bild

Så himla tyst tycker jag den inte är. Den är i princip ljudlös när den inte använder spelare. Men i vissa (inte alla) spel så varvar läsaren upp ordentligt och då låter den högt. Inte lika högt som gamla xboxen men med ett mycket mer irriterande hög pitchigt ljud. Så den är långt ifrån tyst i min mening.

Största skillnaden för mig var att bilden vart mycket klarare. Vet inte om det är för hdmi skull eller om den gamla komponent kabeln jag hade var dålig. Glad överaskning!

Men med 250gig kan man installera spelen på hdn och då blir den i princip ljudlös. Surt dock att transfer kabeln går på 300pix och tar 3 veckor från MS att leverera.

TTVs bild

Är spelrummet klart nu, sofia?

Ser hur som helst bra ut! :)

Tobias Jensens bild

Kan man använda samma överföringskabel som man använde för att föra material från 20GB till 100GB?

Sofia Hårds bild

Thörn skrev:
Är spelrummet klart nu, sofia?

Jepp :)

Gwellmyn skrev:
Kan man använda samma överföringskabel som man använde för att föra material från 20GB till 100GB?

Vågar inte svara på det, borde finnas info hos Microsoft skulle jag tro.

Move the Bongoss bild

Gwellmyn skrev:
Kan man använda samma överföringskabel som man använde för att föra material från 20GB till 100GB?

Jepp. Testat själv.

Fleischers bild

Gwellmyn skrev:
Kan man använda samma överföringskabel som man använde för att föra material från 20GB till 100GB?

Om du har original annars tror jag det inte går.

Tobias Jensens bild

Det bidde allt en sådan liten skönhet och precis som Move the Bongos och Fleischer var inne på så gick det bra att överföra med original överföringssladden.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.